Konkurransetilsynet

Høringsuttalelse - NOU 2009: 2 - Kapital og organisasjonsforhold i sparebanksektoren mv


Konkurransetilsynet viser til brev fra Finansdepartementet den 9. januar 2009 vedrørende ovennevnte høring.

Lovutkastet omfatter et stort antall enkeltspørsmål blant annet knyttet til struktur- og foretaksendringer innenfor sparebanksektoren. Videre omfatter høringen grunnfondsbevis som kapitalinstrument og som redskap ved ønskede strukturelle tilpasninger i sparebanknæringen, samt spørsmål knyttet til omdanning av sparebanker til bank i aksjeselskaps form.

Formålet med lovutkastet era sikre en regulering som girmulighet for struktur- og foretaksendringer innenfor sparebanksektoren. Samtidig vil forslaget til modernisert regelverk om egenkapitalbevis gjøre det lettere for sparebanker å skaffe seg ny egenkapital uten å foreta omdanning til bank i aksjeselskaps form.

Konkurransetilsynet mener prinsipielt at foretak som konkurrerer om de samme kundene på de samme markedene bør være undergitt like rammevilkår. Ettersom dette i det vesentlige er tilfelle for sparebankene og forretningsbankene er det positivt at lovforslaget har til formål å gi likere rammebetingelser for disse foretaksformene. Lovforslaget åpner for strukturelle tilpasninger i sparebanknæringen som legger til rette for mer rasjonell tilspasning av sparebankenes eierstruktur og drift, noe som kan fore til mer effektiv ressursutnyttelse. På denne bakgrunn er Konkurransetilsynet positiv til forslaget.

For øvrig har Konkurransetilsynet ingen merknader.

 

 

konkurransetilsynet.pdf