Næringslivets Hovedorganisasjon

Høring - NOU 2009: 2 Kapital- og organisasjonsforhold i sparebanksektoren mv.


Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) støtter i det alt vesentlige forslagene i utredningen som skal bidra til at sparebanker og andre finansinstitusjoner, som ikke er organisert i aksjeselskaps form, skal ha gode rammevilkår og tilfredsstillende handlingsrom til å foreta strukturelle tilpasninger.

I utredningen punkt 8.3.5 sammenfatter kommisjonen drøftelsene av "strukturpolitiske tilnærmingsmåter". Man konkluderer med at man ved behandling av søknad om omdanning av sparebanker bør legge til grunn at hovedregelen skal være at sparebanker er organisert som vanlig sparebank eller som sparebank med eierandelskapital, jf utkast til § 2c-13 tredje ledd. NHO er ikke enig i dette, og vi slutter oss således til særmerknaden i punkt 8.3.5:

"En tilsvarende regel finnes ikke i dagens lov og synes unødvendig. Norsk rett bygger på prinsippet om sammenslutningsfrihet. I dette ligger at det også bør være frihet for foretak til å endre organisasjonsform når vedtak om dette treffes i lovlige former i foretakets egne besluttende organer. Dette bør også ligge til grunn for lovgivningen av finansinstitusjonene. Myndighetenes overprøving av lovlig vedtak om omdanning til aksjeselskap eller allmennaksjeselskap bør primært bygge på soliditetshensyn mv. som finanslovgivningen generelt skal ivareta."

 

nho.pdf