Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Forprosjektrapport fra Kredittilsynet: Kredittilsynets bidrag til forbrukerbeskyttelse og -informasjon


Vi viser til Finansdepartementets brev av 15.06.2009 om ovennevnte.

Bakgrunnen for rapporten er en gjennomgang av Kredittilsynets mandat når det gjelder forbrukerbeskyttelse innen finansområdet med sikte på klargjøring av ansvarsforhold i forhold til andre myndigheter. I rapporten peker Kredittilsynet på at det bak tilsynets hovedmål om å bidra til finansiell stabilitet og velfungerende markeder, ligger viktige samfunnsøkonomiske hensyn og et ønske om å beskytte forbrukere og investorer.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) har merket seg at "Kredittilsynet har begrenset fremstillingen av ivaretakelsen av forbrukerhensyn innen finansområdet til tre departementer; Finansdepartementet, Justisdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet."

FAD savner en begrunnelse for valget av denne begrensningen og mener det ville være naturlig at rapporten belyser alle de relevante aktørene. Kredittilsynet nevner at FAD og Konkurransetilsynet har "innflytelse på ivaretakelsen av forbrukerhensyn også innen finansområdet", men behandler ikke nærmere hvilken rolle de har. En av fordelene ved å omtale alle aktørene er at det vil tydeliggjøre koordineringsbehovet og eventuelle overlappende myndigheter som i dag måtte foreligge på dette området.

Det er presisert i konkurranselovens formålsbestemmelse at det ved anvendelse av loven skal tas særlig hensyn til forbrukernes interesser. I lys av dette mener FAD at  
rapporten burde kompletteres med omtale av Konkurransetilsynets arbeid på lik linje med andre aktører i rapporten. Hvis rapporten ikke gir en nærmere omtale av Konkurransetilsynet, bør det tas inn en nærmere begrunnelse for avgrensningen i rapporten.
 

 

fad.pdf