Datatilsynet

Høringsuttalelse – forslag til ny verdipapirfondlov


Det vises til høringsbrev av 30. juni 2010, vedrørende forslag til ny verdipapirfondlov og forskrift, med høringsfrist 1. oktober 2010.

Datatilsynet har følgende kommentarer til høringen.

Krav til styremedlem og ansatte i forvaltningsselskap, jf. § 3-3
Forslag til ny verdipapirfondlov § 3-3 regulerer krav til styremedlem og ansatte i forvaltningsselskap.

Det følger av merknadene til forslaget at bestemmelsens første til tredje ledd bygger på gjeldende § 2-2, men at kravene til uavhengighet, vandel og erfaring foreslås formulert som "et løpende krav og ikke bare som et vilkår for å få tillatelse til å drive fondsforvaltningsvirksomhet". Forslaget innebærer følgelig en utvidelse av de krav som oppstilles i gjeldende § 2-2, dog ikke av personkretsen som berøres av kravene.

Datatilsynet minner i den forbindelse om at personopplysningsloven § 28 oppstiller et forbud mot å lagre personopplysninger lenger enn det som er nødvendig for å gjennomføre formålet med behandlingen. Siden en politiattest gir et øyeblikksbilde av en persons vandel, og da denne ikke sier noe om en persons intensjoner om fremtidlige lovbrudd, foreligger det ikke et begrunnet formål for videre oppbevaring av politiattesten etter at en persons vandel er vurdert. Det vil således ikke være anledning til å oppbevare/lagre politiattester etter at det er skrevet merknad om at vandel er kontrollert.

Utkontraktering, jf. § 3-5
Forslag til ny verdipapirfondlov § 3-5 inneholder en ny bestemmelse om utkontraktering.

Utkontraktering innebærer, etter personopplysningslovens begrepsbruk, en bortsetting av arbeidsoppgaver fra den behandlingsansvarlige til en databehandler, jf. personopplysningsloven § 2 nr. 4 jf. § 2 nr. 5.

Forutsatt at utkontrakteringen omfatter en behandling av personopplysninger, gjøres det særlig oppmerksom på at det i slike tilfeller kreves en databehandleravtale mellom partene, som regulerer behandlingen av personopplysninger, jf. personopplysningsloven § 15. Det fremheves videre at vilkår for overføring av personopplysninger til utlandet må være oppfylt, jf. personopplysningsloven §§ 29 og 30.

Ut over dette har ikke Datatilsynet kommentarer til forslaget.

 

 

datatilsynet.pdf