Etheco AS

Høringsuttalelse – krav til rapportering om samfunnsansvar


Etheco AS er ikke utnevnt oppnevnt som høringsinstans, men ønsker likevel å gi et innspill til det foreliggende forslag til endring av regnskapsloven. Etheco AS er et konsulentselskap spesialisert på samfunnsansvar og bærekraft. Vi er også administrator av nettverket CSR Norge, men denne høringsuttalelsen er ikke utformet på vegne av nettverket.

Etheco vil gi sin almenne tilslutning til at store norske virksomheter skal rapportere om utøvelsen av sitt samfunnsansvar. Vi synes det er riktig at det hjemles i regnskapsloven, og synes også at kravene om rapportering på retningslinjer, implementering og oppfølging av disse, samt resultater av dette arbeidet, er formålstjenelige. Vi støtter også forslaget om fleksibelt rapporteringsformat.

Vi har imidlertid følgende merknader til arbeidsgruppen forslag:

  1. Legaldefinisjonen: Ved å insistere på at samfunnsansvar bare omfatter frivillige aktiviteter skaper man et kunstig skille i forhold til de tema som legaldefinisjonen nevner. Arbeidsgruppen har diskutert den flytende overgangen, men ettersom denne diskusjonen ikke blir synliggjort i selve lovteksten blir det vanskelig for selskaper som omfattes av loven, å forholde seg til denne begrensningen. For eksempel er det nå forbudt med alle former for korrupsjon og bestikkelser etter norsk lov – også for norske bedrifter i sin internasjonale virksomhet – men dette nevnes likevel som et av områdene inn under samfunnsansvarstermen. Videre er det ved bruk av GRI-standarden for rapportering, som foreslås å gi unntak for det foreslåtte rapporteringskravet, mange forhold som kommer inn under norsk lov, og som man derfor rapporterer på. Vi foreslår derfor at man i legaldefinisjonen stryker ordene "på frivillig basis".

  2. Unntak fra rapporteringskravet: Unntaket for bedrifter som rapporterer i henhold til Global Compacts krav "Communication on Progress" (COP) er ikke hensiktmessige hvis formålet med rapporteringskravet er at "næringslivet i større utstrekning fokuserer på, og integrer samfunnsansvar i sin styring av virksomheten". Det blir i arbeidsgruppens notat antydet at dette kan være en måte for å rekruttere flere medlemmer til Global Compact. Det er riktig at det er relativt få norske bedrifter som har sluttet seg til Global Compact, men at det å unnslippe et rapporteringskrav skal være motivasjonen, synes lite hensiktsmessig. Kravene som Global Compact setter til en COP er kun at minst 2 av Global Compacts prinsipper adresseres over en 5-årsperiode. Det holder også å rapportere på enkeltaktiviteter som kan knyttes til prinsippene - man behøver ikke fremvise noen systematisk tilnærming ved at arbeidet med prinsippene er integrert i styringsstrukturen gjennom retningslinjer og oppfølgingssystemer. Dette er det foreslåtte lovkravets styrke, og det vil være svært uheldig hvis ikke alle de virksomheter som omfattes av lovkravet, må redegjøre for nettopp dette.

    Når det gjelder GRI, så vil en GRI-rapportering på B-nivå automatisk tilfredsstille de krav som arbeidsgruppen har foreslått. Man er der forpliktet til å rapportere både på retningslinjer, strategier, implementering samt faktiske resultater innenfor alle de felt som nevnes i legaldefinisjonen.
    Etheco foreslår derfor at man fjerner unntaket for COP-rapporterende bedrifter, og at man høyner kravet for bedrifter som rapporterer etter GRI til at de må oppfylle "application level B" (en offisiell norsk oversettelse finnes p.t. ikke).

  3. Forholdet til eksisterende rapporteringskrav på arbeidsmiljø, ytre miljø og likestilling i regnskapsloven: Det er diskutert hvorvidt man skal gjøre endringer i disse kravene, som følge av det nye kravet om rapportering om samfunnsansvar. Etter å ha beskrevet den svært mangelfulle etterlevelsen av disse rapporteringskravene i dag, og samtidig slått fast at dette er emner som inngår i samfunnsansvarsbegrepet, konkludere arbeidsgruppen at det IKKE er behov for en tilpasning. Dette finner vi bemerkelsesverdig, ettersom dette er en utmerket mulighet for å presisere hva man legger i kravet til miljørapportering, rapportering på likestilling og anti-diskriminering og arbeidsmiljø. For store virksomheter bør det presiseres at disse tre emnene nå skal omfattes av det nye kravet til rapportering på samfunnsansvar. I tillegg vil vi vise til anbefalingen fra Norsk regnskapsstandard når det gjelder miljørapportering, og foreslår at man tar inn disse konkrete kravene til miljørapportering inn i lovteksten - også for selskaper som ikke er store. Likeledes bør kravene til rapportering på likestilling tydeliggjøres, der LDOs veiledning bør være et utgangspunkt.

  4. Den dårlige etterlevelsen av eksisterende lovkrav kommer delvis av svak myndighetsoppfølging. Vi forventer at det i samband med lovforslaget også kommer forslag til hvordan loven skal følges opp overfor de rapporteringspliktige.

Vi ser frem i mot den videre behandling av lovforslaget.

 

 

etheco.pdf