Folketrygdfondet

Høring – rapport fra arbeidsgruppen for CSR-rapportering


Det vises til høringsbrev av 26.10.2010 hvor det bes om merknader til Rapport fra arbeidsgruppen for CSR-rapportering med forslag om endring av regnskapsloven.

Bakgrunnen for saken er at arbeidsgruppen foreslår at store foretak i regnskapspliktig forstand, med visse unntak, årlig skal avgi en redegjørelse for samfunnsansvar i årsberetningen eller i dokument det er henvist til i årsberetningen.

Folketrygdfondet er en stor investor i det norske markedet, og støtter arbeidsgruppens forslag til endringer i regnskapsloven. Folketrygdfondet er en ansvarlig og langsiktig finansiell investor og har som mål å bidra til en bærekraftig utvikling. Vi mener at den langsiktige verdiskapingen er bedre i selskaper som driver samfunnsansvarlig, og at dette styrker selskapenes konkurransekraft og markedsposisjon. Slik reduseres den finansielle risikoen knyttes til uetisk forretningsdrift.

I internasjonal sammenheng er det etablert anerkjente prinsipper og retningslinjer som FNs Global Compact og OECDs retningslinjer for multinasjonale selskaper. Folketrygdfondet støtter disse initiativene og oppfordrer selskapene til å forplikte seg til disse. Vi støtter derfor arbeidsgruppens forslag om at disse selskapene tilfredsstiller kravene til rapportering i henhold til det nye lovforslaget.

Fokuset på selskapenes samfunnsansvar vil øke. Arbeidsgruppens forslag danner et godt grunnlag for å synliggjøre selskapenes samfunnsansvar. Institusjonelle investorer, som Folketrygdfondet, merker i økende grad krav bade fra eiere/andelshavere og fra omverdenen til å forestå en ansvarlig forvaltning. Det betyr også et økt behov fremover for rapportering i forhold til ikke-finansiell informasjon. Arbeidsgruppens forslag er derfor et positivt initiativ i retning av å utvikle en standard for rapportering for samfunnsansvar.

Som eier og investor legges det vekt på styrets involvering og ansvarliggjøring i forhold til selskapenes prosesser og tiltak knyttet til samfunnsansvar. Arbeidsgruppens forslag til lovendring vil medføre et økt engasjement fra selskapenes styrer. Folketrygdfondet støtter derfor forslaget om at rapportering om samfunnsansvar blir et nytt årsberetningskrav og at rapporten skal omfattes av styrets underskrift.
 
Arbeidsgruppen legger til grunn en definisjon av samfunnsansvar i den nye lovteksten som gjør det klart at samfunnsansvar i regnskapslovens forstand omfatter det et selskap gjør på frivillig basis utover å overholde lover og regler i landet det opererer i. Lovforslaget legger opp til en rapportering basert på retningslinjer, tiltak og oppnådde resultater, samt at de selskapene som ikke har utarbeidet slike retningslinjer skal opplyse om dette. Folketrygdfondet støtter dette forslaget fordi det stemmer godt overens med den typen informasjon vi har etterspurt fra selskaper vi er investert i, blant annet gjennom investorsamarbeidet Bærekraftig verdiskaping.

Folketrygdfondet slutter seg til arbeidsgruppens forslag for CSR-rapportering og legger til grunn at et slikt krav til rapportering vil bidra til å øke selskapenes bevissthet og oppfølging på dette området, samt være et insentiv til at selskapene integrerer samfunnsansvar i sin daglige drift. Det er Folketrygdfondets syn at dette initiativet bidrar til å etablere et hensiktsmessig rapporteringsregime.

 

 

folketrygdfondet.pdf