GIEK Kredittforsikring AS

Høring

Det vises til Deres brev 10.05.2010.

Da det er GIEK Kredittforsikring AS som har tatt saken opp med Finanstilsynet, støtter vi selvsagt sterkt en reduksjon av gjeldende minstekrav til sikkerhetsavsetning for kredittforsikringsselskaper. Vi har i dag innrettet oss etter gjeldende (midlertidige) dispensasjon fra Finanstilsynet, som imidlertid er strengere enn minstekravet i EU-land.

Minstekravet til sikkerhetsavsetning har som kjent betydning, ikke bare for selskapets egenkapital-situasjon/solvensmargin-kapitalen, men også for beregningen av administrasjonsavsetning.

Vi har vanskelig for å se noen begrunnelse for at minstekravet i Norge skal være strengere enn i EU-land. Det er allment kjent i bransjen at dagens regler var en sterkt medvirkende årsak til at Gerling Nordic valgte å flytte sin norske portefølje til utenlandsk selskap i 2001/2002, og det samme gjaldt Hermes noen år tidligere, da de overtok Gjensidige Kredittforsikring AS.

Vi mener prinsipielt at minstekravet bør være det samme for norske selskaper som for utenlandske konkurrenter (dvs. 134 % av gjennomsnittlig premie for egen regning siste 5 år).

Vårt selskap har som nevnt allerede innrettet seg etter Finanstilsynets dispensasjon (150 % av premie for egen regning siste år), men vi finner det prinsipielt uheldig at også dette minstekravet (i en naturlig vekst-situasjon) er strengere enn EUs regel. Finansdepartementets forslag (244 % av gjennomsnittlig premie for egen regning siste 5 år) innebærer - under normale vekst-scenarier - en ytterligere skjerpelse, dvs. et enda større avvik fra EUs regel. Vi mener dette er uheldig da det i realiteten diskriminerer norske selskaper i forhold til utenlandske konkurrenter og dermed også utgjør et hinder for ny-etablering av kredittforsikringsselskaper i Norge.

Vårt forslag vil følgelig primært være at det fastsettes samme minimumskrav som gjelder for selskaper i EU-land (134 % av gjennomsnittspremie for egen regning siste 5 år). Subsidiært støtter vi Finanstilsynets forslag om 150 % av siste års premie for egen regning. 


 

giek_kredittforsikring.pdf