Lars Haakon Søraas

Høringsuttalelse: Regler om godtgjørelse i finanssektoren


Jeg viser til brev fra Finansdepartementet 25. juni 2010 vedrørende nye regler for godtgjørelse i finanssektoren.

Jeg noterer at regelverket, slik det er foreslått utformet, ikke vil gjelde for Statens pensjonsfond utland (SPU) eller Folketrygdfondet. Dette er meget uheldig av to grunner som beskrives under.

Hensikten med regelverket er å redusere sannsynligheten for finanskriser
I sin begrunnelse for regelverket, legger EU stor vekt på at hensikten er å begrense overdreven risikotaking i finansinstitusjoner. EU anser slik overdreven risikotaking å være en av hovedårsakene til finanskrisen i 2007-09.

I en internasjonal sammenheng er det kun et fåtall norske finansinstitusjoner som er viktige nok til at deres aktiviteter kan være med å bidra til en internasjonal finanskrise. Den viktigste av disse er trolig SPU. Å ikke inkludere SPU i det foreslåtte regelverket fremstår følgelig som underlig. Hvis Norge ønsker å støtte EUs arbeid for å redusere risikoen for nye finanskriser, bør Norge sørge for at godtgjørning til ansatte i SPU (og Folketrygdfondet) blir regulert på samme måte som godtgjøringen til ansatte i øvrige norske og europeiske finansinstitusjoner.

Å unnlate å regulere SPU og Folketrygdfondet vil være konkurransevridende
Reglene som foreslås vil kunne medføre store begrensninger i hvordan norske finansinstitusjoner kan godtgjøre sine ansatte. Hvis disse reglene blir gjeldende for samtlige norske finansinstitusjoner med unntak av SPU og Folketrygdfondet, vil det medføre at disse to fondene vil få et urettferdig konkurransefortrinn i konkurransen om arbeidskraft. Et slikt konkurransefortrinn vil kunne være skadelig for øvrig norsk finansbransje.

Konklusjon og anbefaling
For å bidra til EUs arbeid for å redusere risikoen for nye finanskriser, og får å unngå en situasjon hvor SPU og Folketrygdfondet blir gitt et urettferdig konkurransefortrinn, må Finansdepartementet sørge for at de nye reglene for godtgjørelse i finanssektoren også vil gjelde for SPU og Folketrygdfondet.

I sitt tilsvar til stortingsrepresentant Jørund Henning Rytmans spørsmål om dette temaet1, skriver finansministeren at EU-reglene ikke omfatter statlige fond eller sentralbanker. Det foreligger derfor ikke noe krav fra EU om at Norge skal regulere godgjøring til ansatte i SPU og Folketrygdfondet. At et slikt krav ikke foreligger betyr imidlertidi ikke at Norge selv kan velge å la de nye reglene også omfatte SPU og Folketrygdfondet.

I samme brev skriver finansministeren at han finner det naturlig at Norges Bank og Folketrygdfondet legger til grunn prinsippene i det foreslåtte regelverket. Hvis finansministeren finner det naturlig at disse institusjonene skal følge prinsippene i regelverket, bør han også finne det naturlig å regulere dette for å sørge for at dette faktisk skjer.

 

 

lars_haakon_soraas.pdf