Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund

Finanskrisutvalgets utredning – NOU 1 – 2011


YS har gjennomgått finanskriseutvalgets utredning og vi har sendt den til samtlige medlemsforbund for uttalelse. Utredningen gir en god og nyttig analyse av finanskrisens utvikling, bakgrunn og årsaker. Denne analysen er i seg selv nyttig.

Utvalget foreslår tiltak på en rekke forskjellige områder. Mange av forslagene (de fleste) forutsetter imidlertid nærmere utredninger og vi forventer å få eventuelle konkrete forslag til høring etter at de er utredet nærmere. I det alt vesentligste så deler YS de synspunkter som utvalget gir uttrykk for.

Makrotilsyn og makroregulering
YS er enig i at det er viktig å styrke arbeidet med overvåke systemrisiko i finanssektoren og å legge til rette for nye virkemidler som kan begrense systemrisikoen. Vi finner den foreslåtte modell for ansvarsfordeling mellom Norges Bank, Finanstilsynet og Finansdepartementet interessant og mener forslaget bør utredes nærmere.

Skatt
YS mener forslaget om stabilitetsavgift er interessant og vil kunne ha en gunstig virkning. Forutsetningen er selvfølgelig at den utformes på en måte som bidrar til adferdskorrigering og den bør harmoniseres med andre land.

YS tror ikke det er hensiktsmessig å innføre merverdiavgift på finansielle tjenester. Vi mener at skatt på finansielle transaksjoner, fortrinnsvis som en del av en internasjonal ordning er et godt alternativ. Dette er i tråd med forslag YS har foreslått en rekke ganger.

Forbrukervern
Mange forbrukere har liten forståelse av finansielle avtaler og produkter og er helt avhengige av den informasjon de får fra banker og finansinstitusjoner. YS støtter derfor de forslag som uvalget fremmer på dette området.

Vi merker oss videre at kunderådgivere ikke er omfattet av forskrift om godtgjørelser i finansinstitusjoner. Det bør vurderes om det er mulig å regulere godtgjørelsen også til denne gruppen. De har ofte godtgjørelse knyttet til hvorvidt de selger produkter, i stedet for om de gir gode råd. Det ville vært i forbrukernes interesse dersom det var mulig å utvikle systemer som godtgjorde rådgiverne ut fra resultatet kunden fikk.

Annet
YS støtter forslaget om at norske myndigheter bør arbeide for en adgang i EU/EØS-retten for vertsland til å kreve omdanning fra filial av utenlandsk bank til datterselskap. Det bør videre være en tilsvarende adgang til å kreve at egne banker organiserer sin virksomhet i utlandet gjennom datterselskaper framfor filialer.

 

 

ys.pdf