Justis- og politidepartementet

Høring - forslag til gjennomføring av direktiv 2009/110/EF (endringer av e-pengedirektivet) i norsk rett


Vi viser til Finansdepartementets brev av 27. januar 2011 med vedlegg.

Justisdepartementet har følgende merknad:

I høringsnotatet pkt. 5 uttales det at utstedelse av e-penger vil være en form for
betalingstjeneste i relasjon til finansavtaleloven. Vi viser til Ot.prp. nr. 94 (2008-2009) s. 20 hvor det fremgår at " [s]elve utstedelsen av e-penger kan imidlertid ikke regnes som en betalingstjeneste etter direktivet, da dette er regulert i direktiv 2000/46/EF om epengevirksomhet, jf. fortalen til betalingstjenestedirektivet punkt 9 som klargjør at direktivet ikke regulerer utstedelse av e-penger". Utstedelse av e-penger er med andre ord i dag ikke omfattet av finansavtalelovens begrep "betalingstjeneste".

At e-penger som allerede er utstedt, kan brukes til betalingstransaksjoner, og da vil bli ansett som en betalingstjeneste, medfører ikke at selve utstedelsen skal anses som en betalingstjeneste. Justisdepartementet kan ikke se at definisjonen av e-penger i det nye e-pengedirektivet (2009/110/EF) artikkel 2 nr. 2 endrer denne forståelsen. Vi har imidlertid merket oss at fortalen punkt 9 i det nye e-pengedirektivet ser ut til å ta til orde for en endret forståelse av betalingstjenestedirektivet på dette punkt, noe som kan medføre at betalingstjenestedirektivets regler om betalingstjenester også skal anvendes
på utstedelsen av e-penger. I hvilken grad det nye e-pengedirektivet har ment å endre forståelsen av betalingstjenestedirektivet på dette punkt kan synes noe uklart.

 

 

justisdep.pdf