Den norske Revisorforening

Høring - ny verdipapirfondlov


Det vises til Finansdepartementets høring ved brev 28. januar 2011 av et forslag til ny samleforskrift for verdipapirfond fra en arbeidsgruppe nedsatt av Finanstilsynet. Det vises også til høringene 28. april 2010 om sammenslåing av verdipapirfond og 30. juni 2010 om ny verdipapirfondlov og -forskrift, og Revisorforeningens høringssvar til disse*.

Sammenslåing og avvikling
Revisorforeningen har i brev 17. og 25. juni 2010* gitt merknader til et eget forslag fra Finanstilsynet til forskrifter om sammenslåing av verdipapirfond. I vårt høringssvar 1.  oktober 2010* til ny verdipapirfondlov og -forskrift, tok vi opp at påpekte behov for å samordne reglene om sammenslåing og awikling av verdipapirfond, særlig når det gjelder kravene til revisors bekreftelser, ikke ble løst med den nye loven og forskriften. Det er heller ikke gjort noe med dette i forslaget til samleforskrift.

Vi mener dette bør følges opp i det videre lov- og forskriftsarbeidet.

Fond i ett fond - forholdet mellom revisorene i tilførings- og mottakerfondet
I vårt høringssvar 1. oktober 2010* tok vi opp behov for endringer i reglene om forholdet mellom revisorene i tilførings- og mottakerfondet som gjennomfører forpliktelsene etter UCITS-direktivet artikkel 62 fullt ut. Vi mener at dette også vil gi klarere og bedre regler. Dette er bare delvis fulgt opp i forslaget til samleforskrift § 7-11. Vi mener bestemmelsen bør utformes tilnærmet lik direktivbestemmelsen:

"1. Dersom mottakerfondet og tilføringsfondet har forskjellige revisorer, skal medlemsstatene kreve at revisorene inngår en avtale om utveksling av opplysninger for å sikre at begge revisorenes plikter kan oppfylles, herunder de tiltak som treffes for å oppfylle kravene i nr. 2.

Tilføringsfondet skal ikke investere i andeler i mottakerfondet før slik avtale har trådt i kraft.

2. I sin revisjonsberetning skal revisoren for tilføringsfondet ta hensyn til revisjonsberetningen for mottakerfondet. Dersom tilføringsfondet og mottakerfondet har forskjellig regnskapsår, skal mottakerfondets revisor utarbeide en særskilt beretning på tilføringsfondets avslutningsdato.

Tilføringsfondets revisor skal særlig rapportere om eventuelle uregelmessigheter avdekket irevisjonsberetningen for mottakerfondet og om deres konsekvenser for tilføringsfondet.

3. I de tilfeller de overholder kravene fastsatt i dette kapittel, skal verken mottakerfondets eller tilføringsfondets revisorer anses for å ha brutt noen av reglene om taushetsplikt eller personvern dersom slike regler er fastsatt ved avtale eller ved lov eller forskrift. Slik overholdelse skal ikke medføre noe ansvar for revisoren eller noen person som opptrer på revisorens vegne.

4. Kommisjonen kan vedta gjennomføringstiltak som fastsetter innholdet i avtalen omhandlet i nr. 1 første ledd.

Disse tiltakene, som er utformet for å endre ikke-grunnleggende bestemmelser i dette direktiv ved å supplere det, skal vedtas etter framgangsmåten med forskriftskomité med kontroll omhandlet i artikkel 112 nr. 2."

Det vises for øvrig til vårt høringssvar 1. oktober 2010*.


*Se www.revisorforeningen.no/d9507123 og www.revisorforeningen.no/d9499346

 

 

revisorforeningen_2.pdf