Lovforslag

Lovforslag

Generelt om forslaget

Det foreslås å flytte bestemmelsene om internt tilsyn og kontroll i kommuneloven § 60 til et nytt Kapittel 12. ”Internt tilsyn og kontroll”, slik at disse bestemmelsene kommer etter kapittel 11 om kommunale foretak. Bakgrunnen for dette er bl.a. at bestemmelsene om internt tilsyn og kontroll også omfatter kommunale foretak, og det virker derfor ulogisk at bestemmelsene om kommunale foretak i dag kommer etter bestemmelsene om kontroll og tilsyn. Kapittel 10 om ”Tilsyn og kontroll” bør få ny overskrift ”Statlig tilsyn og kontroll”. At såpass ulike forhold som statlig kontroll og kommunal egenkontroll omhandles i samme kapittel er heller ikke naturlig.

En annen grunn til at det foreslås å flytte bestemmelsene om internt tilsyn og kontroll til et eget kapittel, er at forslaget til nye regler innebærer en mer omfattende regulering i lovteksten, og det ville bli en svært omfangsrik paragraf om alle bestemmelsene skulle tas inn i gjeldende § 60. Paragraf 60 omhandler allerede i dag såpass ulike forhold at det etter departementets mening ikke er naturlig å ha alle disse bestemmelsene i en og samme lovparagraf.

Gjeldende § 60 blir derfor opphevet i sin nåværende form. Nåværende § 59a gjøres til ny § 60, slik at det i kapittelet om statlig kontroll og tilsyn blir to paragrafer; §§ 59 og 60.

Kapittel 12, ”Ikraftsetting. Overgangsbestemmelser. Oppheving og endringer i andre lover”, blir nytt kapittel 13.

Utkast til endringer i kommuneloven:

§ 23 nr. 2 skal lyde:

Administrasjonssjefen skal påse at de saker som legges fram for folkevalgte organer, er forsvarlig utredet, og at vedtak blir iverksatt. Administrasjonssjefen skal sørge for at kommunens administrasjon drives i samsvar med lover, forskrifter og overordnede instrukser, og at den er gjenstand for betryggende kontroll.

§ 29 ny nr. 2 skal lyde:

Bestemmelsene gjelder også for kontrollutvalg, dersom ikke annet fremgår av § 77.

Nr. 2, 3 og 4 blir nye nr. 3, 4 og 5.

Nytt kapittel 12 skal lyde:

Kommunal egenkontroll og revisjon

Kapittel 12 blir nytt kapittel 13.

§ 60 oppheves.

§ 59a blir ny § 60.

Ny § 76 skal lyde:

Kommunestyrets og fylkestingets tilsynsansvar

Kommunestyret og fylkestinget har det øverste tilsyn med den kommunale og fylkeskommunale forvaltning, og kan forlange enhver sak lagt fram for seg til orientering eller avgjørelse. De kan omgjøre vedtak av andre folkevalgte organer eller administrasjonen i samme utstrekning som disse kunne omgjøre vedtaket selv. Kommunestyret og fylkestinget skal påse at de kommunale og fylkeskommunale regnskaper revideres på betryggende måte.

Ny § 77 skal lyde:

Kontrollutvalget

  1. Kommunestyret og fylkestinget velger selv et kontrollutvalg til å forestå det løpende tilsyn med den kommunale og fylkeskommunale forvaltning på sine vegne. Utvalget skal ha minst tre medlemmer. Kommunestyret og fylkestinget velger selv medlemmer og varamedlemmer til utvalget, og blant medlemmene leder og nestleder. Minst ett av utvalgets medlemmer skal velges blant kommunestyrets eller fylkestingets medlemmer.
  2. Utelukket fra valg er ordfører, fylkesordfører, varaordfører, medlem og varamedlem av formannskap og fylkesutvalg, medlem og varamedlem av kommunal eller fylkeskommunal nemnd med beslutningsmyndighet, medlem av kommuneråd eller fylkesråd og ansatte i kommunen eller fylkeskommunen.
  3. Kommunestyret kan når som helst foreta nyvalg av utvalgets medlemmer.
  4. Kontrollutvalget skal sørge for at kommunens regnskaper og internkontrollsystemer blir revidert på betryggende måte. (regnskapsrevisjon og revisjon av internkontrollen). Kontrollutvalget har ansvar for at det føres kontroll med at den økonomiske forvaltning foregår i samsvar med gjeldende bestemmelser og vedtak, og at det blir gjennomført systematiske vurderinger av økonomi, produktivitet, måloppnåelse og virkninger ut fra kommunestyrets vedtak og forutsetninger.
  5. Kontrollutvalget skal påse at det føres kontroll med forvaltningen av kommunens interesser i selskaper m.m.
  6. Utvalget skal rapportere resultatene av sitt arbeid til kommunestyret eller fylkestinget. Før en sak rapporteres til kommunestyret eller fylkestinget skal den ha vært forelagt administrasjonssjefen til uttalelse.
  7. Kontrollutvalget kan, uten hinder av taushetsplikt, kreve enhver opplysning, redegjørelse eller ethvert dokument og foreta de undersøkelser som det finner nødvendig for å gjennomføre oppgavene.
  8. Utvalgets møter holdes for lukkede dører dersom ikke kommunestyret eller fylkestinget, eller utvalget selv har bestemt noe annet. Dersom møtet holdes for åpne dører, skal dørene likevel lukkes dersom utvalget skal behandle opplysninger som er underlagt lovbestemt taushetsplikt. § 31 nr. 3 siste punktum gjelder tilsvarende. For øvrig gjelder saksbehandlingsreglene i kapittel 6 tilsvarende.
  9. Kommunens revisor har møte- og talerett i utvalgets møter.
  10. Kommunestyret skal sørge for sekretærbistand til utvalget.

Departementet kan fastsette nærmere forskrifter om utvalgets oppgaver og saksbehandling m.v.

Ny §78 skal lyde:

Revisjon

  1. Revisjon av kommunal og fylkeskommunal virksomhet skal skje i henhold til god kommunal revisjonsskikk.
  2. Revisjonsarbeidet skal omfatte regnskapsrevisjon, revisjon av internkontroll og forvaltningsrevisjon.
  3. Kommunestyret eller fylkestinget avgjør selv om kommunen skal ansette egne revisorer, delta i et interkommunalt samarbeid om revisjon, eller inngå avtale med annen revisor. Vedtaket treffes på grunnlag av innstilling fra kontrollutvalget.
  4. Kommunens eller fylkeskommunens revisor skal rapportere resultatene av sin revisjon og kontroll til kommunens eller fylkeskommunens kontrollutvalg.
  5. Den som foretar revisjon for en kommune eller fylkeskommune kan ikke ivareta revisjons- og kontrolloppdrag for kommunen eller fylkeskommunen dersom revisor eller dennes nærstående har en slik tilknytning til revidert eller kontrollert virksomhet, dens ansatte eller tillitsmenn, at dette kan svekke tjenestemannens uavhengighet og objektivitet. Det samme gjelder dersom det foreligger særegne forhold som er egnet til å svekke tilliten til revisors uavhengighet og objektivitet ved gjennomføring av oppgavene.

Som nærstående regnes

ektefelle og en person som vedkommende bor sammen med i ekteskapslignende forhold

slektninger i rett oppstigende eller nedstigende linje og søsken, og deres ektefeller eller personer som de bor sammen med i ekteskapslignende forhold

slektninger i rett oppstigende eller nedstigende linje og søsken til en person som nevnt under bokstav a

  1. Revisor kan, uten hinder av taushetsplikt, kreve enhver opplysning, redegjørelse eller ethvert dokument og foreta de undersøkelser som revisor finner nødvendige for å gjennomføre oppgavene.
  2. Med mindre det følger av revisjonens oppgaver etter denne lov og forskrift gitt i medhold av nr. 8, eller den opplysningene gjelder har samtykket til at taushetsplikten ikke skal gjelde, har revisor plikt til å bevare taushet om det de får kjennskap til i sitt oppdrag for kommunen.

Departementet kan gi nærmere forskrifter om revisjon.

Ny § 79 skal lyde:

§ 79 Selskapskontroll

I interkommunale selskaper etter lov av 29. januar 1999 nr. 6 og i aksjeselskaper der en kommune eller fylkeskommune alene eller sammen med andre kommuner eller fylkeskommuner eier alle aksjer, og i heleide datterselskaper til slike selskaper, har kommunens eller fylkeskommunens kontrollutvalg og revisor rett til å kreve de opplysninger som finnes påkrevd for deres kontroll, så vel fra selskapets daglige leder som fra styret og den valgte revisor for selskapet. I den utstrekning det finnes nødvendig, kan kontrollutvalget og kommunens revisor selv foreta undersøkelser i selskapet.

Kommunestyret eller fylkestinget kan fastsette regler om kontrollutvalgets og revisors kontroll med forvaltningen av kommunens eller fylkeskommunens interesser i selskapet og herunder fastsette hvilke dokumenter mv som skal sendes kommunens kontrollutvalg og revisor.

Kontrollutvalget og kommunens revisor skal varsles og har rett til å være tilstede på selskapets generalforsamling, samt møter i representantskap og tilsvarende organ.

§ 80 Overgangsregler

Interkommunale revisjonsenheter (distriktsrevisjoner) skal innen 1.1.2005 være organisert som interkommunalt selskap etter lov om interkommunale selskaper av 29. januar 1999 nr. 6.

Utkast til endringer i andre lover:

Lov om vergemål for umyndige av 22. april 1927 nr. 3, § 85 første ledd første punktum skal lyde:

”Revisjon av overformynderiets regnskaper utføres av den kommunale revisjon eller av annen revisor som foretar revisjon for kommunen”.

I lov om valg til Storting, fylkesting og kommuner av 28. juni 2002 nr. 57, § 3-3 (3). Siste strekpunkt foreslås opphevet. Ny bokstav c skal lyde:

c) den som foretar revisjon for kommunen eller fylkeskommunen.