Forslag til lovtekst

Forslag til lovtekst

Forslaget til endringer i serveringsloven innebærer at flere bestemmelser får nytt paragrafnummer samt at noen bestemmelser blir flyttet til et annet kapittel. For å oppnå et sluttprodukt som er så godt som mulig for bruker, foreslår departementet å endre paraferingen fortløpende der dette har vært nødvendig. Samtidig krever endringen i tidligere § 4, forslagets § 3 om daglig leder, at flere av bestemmelsene endrer ordlyd. For ordens skyld gjengir vi derfor hele lovteksten, hvor den nye teksten eller paragrafangivelsen er markert i kursiv.

Kapittel 1. Lovens formål og virkeområde

§ 1 Lovens formål

Lovens formål er å sikre forsvarlig drift av serveringssteder av hensyn til næringen, gjestene og samfunnet for øvrig. Loven skal bidra til å gi serveringssteder stabile og forutsigbare rammevilkår og til å hindre illojal konkurranse.

§ 2 Lovens virkeområde

Loven gjelder etablering og drift av serveringssted der det foregår servering av mat og/eller drikke i næring.

Lovens kapittel 1,3,og 6 gjelder for alle serveringssteder som faller inn under lovens virkeområde i henhold til § 2 første ledd. Kapittel 2,4, og 5 kommer i tillegg til anvendelse for serveringssteder som er underlagt krav om serveringsbevilling i § 4.

Departementet kan i forskrift bestemme at andre grupper serveringssteder helt eller delvis skal unntas fra loven.

Departementet kan i forskrift bestemme at loven helt eller delvis skal gjelde for Svalbard og Jan Mayen.

§ 3 Daglig leder

Serveringsstedet skal ha en daglig leder som har det reelle ansvar for den daglige drift av serveringsstedet. Daglig leder må være myndig.

Kapittel 2. Bevillingspliktig serveringsvirksomhet

§ 4 Bevilling

Den som vil gjøre seg næring av å drive serveringssted som er underlagt krav om skjenkebevilling i henhold til alkohollovens bestemmelser må ha serveringsbevilling gitt av kommunen.

Bevilling skal gis dersom kravene i §§ 3, 5 og 6, jf. § 7 er oppfylt og det ikke foreligger forhold som av politimessige hensyn gjør det utilrådelig at serveringsbevilling gis. Bevillingen gis til den for hvis regning serveringsstedet drives. Den gjelder for det serveringssted som er nevnt i bevillingen.

Kommunen kan sette som vilkår for bevillingen at krav i §§ 3 og 5 oppfylles innen en nærmere fastsatt tidsfrist.

Kommunen kan delegere bevillingsmyndigheten til en interkommunal sammenslutning. Avgjørelser fattet av den kommunale sammenslutningen kan påklages til vertskommunens alminnelige klageorganer.

§ 5 Krav om etablererprøve

Serveringsstedets daglige leder må ha gjennomført en etablererprøve.
Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om innholdet i og gjennomføringen av etablererprøven, samt om kommunens adgang til å kreve gebyr for prøveavleggelsen.

§ 6 Krav til vandel

Personer som har vesentlig innflytelse på virksomheten, må ha utvist uklanderlig vandel i forhold til alkohollovgivningen og bestemmelser i annen lovgivning som har sammenheng med alkohollovens formål, samt skatte- og avgifts- og regnskapslovgivningen, og må ikke ha begått lovbrudd i forhold til annen lovgivning som er uforenlig med driften av virksomheten. Bevillingshaver, person som eier en vesentlig del av virksomheten eller av selskap som driver virksomheten eller som oppebærer en vesentlig del av dens avkastning eller i kraft av sin stilling som leder har vesentlig innflytelse på den, vil alltid anses å ha vesentlig innflytelse på virksomheten.

Ved vurderingen av bevillingshavers og andre personers vandel etter første ledd, kan det ikke tas hensyn til forhold som er eldre enn 10 år.

§ 7 Konsolidering av eierandeler

I vurderingen av om en person oppfyller kravet i § 6 første ledd om vesentlig innflytelse på driften av virksomheten, kan det også tas hensyn til hans/hennes nærståendes innflytelse på virksomheten. Med nærstående menes:

  1. ektefelle eller person som vedkommende bor sammen med i ekteskapslignende forhold,
  2. slektninger i rett oppstigende eller nedstigende linje samt søsken,
  3. ektefelle til eller person som bor sammen med person som nevnt i 2) i ekteskapslignende forhold.

§ 8 Krav til søknaden

Den som vil etablere et serveringssted som er underlagt krav om skjenkebevilling i henhold til alkohollovens bestemmelser skal sende skriftlig søknad til kommunen. Søknaden skal inneholde følgende opplysninger:

  1. navn og adresse på den for hvis regning serveringsstedet drives. Dersom serveringsstedet drives av en juridisk person, skal det også gis opplysninger om organisasjonsnummer og eiersammensetning,
  2. angivelse av det sted hvor serveringsstedet skal drives,
  3. navn og adresse på daglig leder
  4. dokumentasjon på faglige kvalifikasjoner i henhold til § 5,
  5. skatteattest for den for hvis regning serveringsstedet skal drives.

I tillegg kan kommunen, når den finner det påkrevet, kreve følgende opplysninger i forbindelse med søknadsbehandlingen:

f) leiekontrakt

g) finansieringsplan

Opplysninger må kreves uten ugrunnet opphold etter at kommunen har mottatt søknad om serveringsbevilling. Søker gis en frist for å fremskaffe de nødvendige opplysningene. Kommunens frist for behandling av søknaden etter § 10, gjelder fra det tidspunkt søknaden er fullstendig.

§ 9 Innhenting av uttalelser

Før søknaden avgjøres skal kommunen innhente uttalelse fra politiet om det foreligger forhold som nevnt i § 6, jf. § 7 , eller forhold som av politimessige hensyn gjør det utilrådelig at serveringsbevilling gis.
Kommunen kan også innhente uttalelser fra andre offentlige myndigheter i sakens anledning.
Kommunen kan sette tidsfrister for uttalelser fra andre offentlige myndigheter.

§ 10 Behandlingsfrist

Kommunen skal ta stilling til bevillingssøknaden så raskt som mulig og senest innen 60 dager med mindre særlige grunner foreligger.

§ 11 Krav som skal være oppfylt i driftsfasen

Kravene som fremgår av §§3, 5 og 6, jf. § 7, skal til enhver tid være oppfylt. Kommunen kan til enhver tid kreve dokumentasjon for at kravene som fremgår av §§ 3, 5 og 6, jf. § 7 er oppfylt.

Kommunen kan foreta den kontroll ved serveringsstedet som er nødvendig for å kontrollere at lovens krav er oppfylt, og at de opplysninger som er gitt av bevillingshaver er korrekte og fullstendige.

Kapittel 3. Generelle bestemmelser

§ 12 Opplysnings- og meldeplikt

Politiet, skatte- og avgiftsmyndighetene, tollmyndighetene, næringsmiddeltilsynet og Arbeidstilsynet plikter uten hinder av taushetsplikt å gi de opplysninger som kommunen anser nødvendige for behandling av saker etter denne lov.
Dersom politiet, skatte- og avgiftsmyndighetene, tollmyndighetene, næringsmiddeltilsynet eller Arbeidstilsynet avdekker forhold som de har grunn til å anta vil ha vesentlig betydning i vurderingen av om stedet burde stenges etter §§ 18 og 19, plikter de av eget tiltak og uten hinder av taushetsplikt, å informere kommunen om dette.
Departementet kan i forskrift gi nærmere bestemmelser om opplysnings- og meldeplikten.

§ 13 Kontroll

Kommunens kontrolladgang i § 11 tredje ledd gjelder tilsvarende for serveringssteder som ikke er bevillingspliktige så langt den passer.
Politiet kan foreta nødvendig kontroll av serveringssteder ved mistanke om lovbrudd.
Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om utøvelse av kontroll ved serveringssteder.

§ 14 Åpningstider

Kommunen kan i forskrift fastsette åpningstider for de serveringsstedene som ligger i kommunen.
Kommunen kan, når særlige grunner foreligger, gjøre unntak fra gjeldende åpningstidsbestemmelser for det enkelte serveringssted.
Vedtak om å innskrenke åpningstidene fastsatt etter kommunale forskrifter, kan tidligst tre i kraft tre måneder etter at vedtaket er truffet.
Kommunen kan ved enkeltstående anledninger gi tillatelse til å lukke senere eller åpne tidligere enn til de tider som er fastsatt etter første eller andre ledd. Når en innehaver av skjenkebevilling får innvilget søknad om utvidet skjenketid ved enkeltanledninger etter alkohollovens § 4-4 , innebærer dette samtidig at åpningstiden er utvidet tilsvarende.
Åpningstider fastsatt etter første, andre eller fjerde ledd gjelder ikke servering ved overnattingssteder til overnattingsgjester.

§ 15 Ordensvakter

Når politiet finner det påkrevet, skal det ved serveringsstedet holdes ordensvakter godkjent av politiet. Politiet kan som grunnlag for godkjenningen kreve gjennomført kurs.

§ 16 Bortvisning av gjester

Personer som gjentagne ganger har brutt serveringsstedets ordensregler eller viser seg beruset eller forstyrrer ro og orden i virksomheten, kan nektes adgang for kortere eller lengre tid. Beslutning om bortvisning skal være skriftlig, begrunnet og angi hvor lenge utestengingen skal vare. . Slik nektelse foretas av serveringsstedets daglige leder.

Kapittel 4. Midlertidig stenging og permanent stenging av serveringssted, straff

§ 17 Politiets adgang til midlertidig stenging av serveringssted

Politiet kan stenge et serveringssted for inntil syv dager dersom det er nødvendig:

a)

for å stanse forstyrrelser av den offentlige ro og orden eller når omstendighetene gir grunn til frykt for slike forstyrrelser,

b)


for å ivareta enkeltpersoners eller allmennhetens sikkerhet,

c)


for å avverge eller stanse lovbrudd.

Politiet skal uten ugrunnet opphold gi melding til kommunen om stenging av serveringssted.

§ 18 Midlertidig stenging av serveringssted

Kommunen kan straks stenge et serveringssted inntil videre dersom dette er nødvendig for å avverge eller stanse lovbrudd, og det er skjellig grunn til å tro at serveringsstedet vil bli stengt etter § 19, eller at den for hvis regning serveringsstedet drives vil bli fradømt retten til å drive serveringsstedet etter straffelovens § 29 nr. 2.

Kommunen kan straks stenge et serveringssted inntil videre dersom dette er nødvendig for å stanse lovbrudd. Kravet om midlertidig stenging etter dette ledd opphører når det kan dokumenteres at forholdene som lå til grunn for stengingsvedtaket er rettet.

§ 19 Permanent stenging av serveringssted

Dersom lovens krav i §§3, 5 og 6 jf. § 7, ikke lenger er oppfylt eller spesielle grunner i tilknytning til serveringsstedet eller driften av dette gjør det utilrådelig at serveringsstedet drives, kan kommunen stenge serveringsstedet etter at det er gitt varsel med rimelig frist til å rette opp forholdene.
I vurderingen av om serveringsstedet bør stenges skal det blant annet legges vekt på overtredelsens art, overtredelsens grovhet, om det foreligger gjentagelser, om noen tilknyttet serveringsstedet kan klandres for overtredelsen og hva som er gjort for å rette opp forholdet.
Kommunen kan stenge et serveringssted uten varsel dersom lovbruddets grovhet tilsier dette.

§ 20 Politiets stenging av serveringssted

Politiet skal stenge et bevillingspliktig serveringssted som mangler serveringsbevilling eller serveringssteder som fortsetter å drive etter at det er fattet vedtak om midlertidig stenging etter § 18 eller stenging etter § 19 . Det samme gjelder dersom serveringsbevillingen er falt bort etter §§ 22 til 26.

§ 21 Straff

Med bøter straffes den som forsettlig eller uaktsomt:

a)

driver serveringssted uten serveringsbevilling som kreves i henhold til §4 ,

b)


overtrer §§ 3 og 5, jf. § 11,

c)


ikke overholder åpningstidene som er fastsatt i medhold av § 14 ,

d)


ikke oppfyller politiets pålegg i medhold av § 15 om å holde godkjent ordensvakt.

Medvirkning straffes på samme måte.

Kapittel 5. Bortfall av bevilling og melding om endring

§ 22 Overdragelse av serveringssted

Ved overdragelse av serveringssted faller serveringsbevillingen bort såfremt det ikke søkes om ny bevilling innen 30 dager etter at det ble inngått avtale om overdragelse.

Overdragelse av eierandeler i selskaper som driver serveringssted likestilles med overdragelse av serveringsstedet etter første ledd dersom erververen derved blir innehaver av mer enn halvparten av samtlige eierandeler i selskapet.

Dersom søknad om serveringsbevilling er sendt kommunen i samsvar med første ledd, kan driften av serveringsstedet fortsette inntil søknaden er avgjort av kommunen.

Kommunen kan i særlige tilfeller gi utsettelse med innsendelse av søknad om ny bevilling.

§ 23 Bortfall av bevilling ved konkurs

Går bevillingshaver konkurs, faller serveringsbevillingen bort såfremt konkursboet ikke velger å fortsette driften av serveringsstedet. Konkursboet skal uten ugrunnet opphold melde fra til kommunen dersom det fortsetter driften.

Kravene i §§ 5 og 6 gjelder ikke i den perioden serveringsstedet drives av konkursboet.

§ 24 Bortfall av bevilling ved død

Ved bevillingshavers død faller serveringsbevillingen bort såfremt dødsboet ikke velger å fortsette driften av serveringsstedet. Dødsboet må uten ugrunnet opphold melde fra til kommunen dersom det fortsetter driften. Dødsboet kan drive serveringsstedet videre inntil ett år etter dødsfallet. Kommunen kan gi tillatelse til fortsatt drift ut over denne fristen.

Kravet i § 5 gjelder ikke i den perioden serveringsstedet drives av dødsboet. Det gjøres unntak for kravene i § 6 for forhold som var til stede før arvefallet.

Ved overdragelse av serveringsstedet gjelder § 22 tilsvarende. For bevillingshavers arvinger gjøres det unntak fra kravene i § 6 for forhold som var til stede før arvefallet.

§ 25 Bortfall av bevilling ved innstilt eller manglende drift

Dersom serveringsstedet er ute av drift i mer enn ett år, faller serveringsbevillingen bort. Det samme gjelder dersom serveringsstedet ikke er kommet i drift ett år etter at bevillingen ble gitt.

§ 26 Bortfall av bevillingen ved bortfall av skjenkebevillingen

Dersom skjenkebevilling etter alkoholloven faller bort eller ikke fornyes faller også serveringsbevillingen bort.

§ 27 Melding om endringer ved bevillingspliktig serveringssted

Bevillingshaveren plikter uten ugrunnet opphold å sende melding til kommunen ved:

a)

skifte av daglig leder,

b)


andre endringer i den personkrets som er nevnt i § 6 , jf. § 7 ,

c)


innstilt drift av serveringsstedet.

Melding om forhold som nevnt i bokstav a og b skal inneholde slik dokumentasjon som kreves etter § 8.

Kapittel 6. Forskjellige bestemmelser

§ 28 Tilbakeholdsrett

Serveringsstedet har tilbakeholdsrett i gjenstander en gjest har med seg når gjesten ikke gjør opp for seg eller stiller fullgod sikkerhet for den sum gjesten skylder.

Dersom gjelden ikke blir gjort opp innen 60 dager, skal serveringsstedet overlate de tilbakeholdte gjenstander til politiet. Politiet følger reglene i lov av 29. mai 1953 nr. 3 om hittegods så langt disse passer.

§ 29 Klage

Kommunens vedtak etter denne lov kan påklages til fylkesmannen.

§ 30 Lovens ikrafttredelse

Loven trer i kraft fra det tidspunkt Kongen bestemmer.

§ 31 Overgangsbestemmelse

Loven gjelder også for den som har serveringsbevilling gitt med hjemmel i lov av 3. juni 1983 nr. 52 om overnattings- og serveringssteder ( hotelloven ). Vedkommende kan fortsette virksomheten uten å søke om ny bevilling fra kommunen.
For den person som er styrer ved et igangværende serveringssted ved denne lovs ikrafttredelse gjøres det unntak fra kravet i § 5.