3. Hjemler for vandelsvurdering

3. Hjemler for vandelsvurdering

3.1 Hjemmel for vandelsvurdering ved utstedelse av adgangskort til lufthavnene

3.1.1 Bakgrunn for forslaget

I henhold til luftfartsloven § 7-24 1. ledd kan departementet gi forskrifter om adgangen til og ferdselen på landingsplasser og om luftfartøyers opphold på disse.

Videre kan departementet gi forskrifter om at det skal foretas kontroll av personer, reisegods og gods som befinner seg på landingsplasser når hensynet til sikkerheten i luftfarten tilsier det, se luftfartsloven § 7-25. I forskrift av 5. mars 2003 nr. 283 om forebyggelse av anslag mot sikkerheten i luftfarten (BSL E 4-5) er det gitt nærmere bestemmelser om blant annet vilkårene for utstedelse av adgangskort som gir adgang til flyplassens avsperrede områder.

Forskrift av 20. desember 1974 nr. 4 om strafferegistrering § 12 nr. 4 bokstav e) annet ledd gir politiet adgang til å utstede uttømmende politiattest til bruk for Avinor AS. Dette gjelder i forbindelse med klarering av personer som gjennom sin ansettelse i Avinor AS gis adgang til lufthavnene, eller overfor personer som på annen måte gis adgang til sikkerhetssonene. Avinor AS foretar vandelsvurdering på bakgrunn av disse attestene.

I luftfartsloven § 5-3 om krav til tjenestegjørende på luftfartøy er det angitt krav blant annet til vandel. Når det gjelder utstedelse av adgangskort, som gir adgang til flyplassens avsperrede områder, er det ikke gitt detaljerte krav om dette i luftfartsloven. Departementet er av den oppfatning at det i luftfartsloven bør være et klarere hjemmelsgrunnlag for vandelsvurderingen ved utstedelse av adgangskort, all den tid dette er et ”inngrep” i den enkeltes personlige sfære som kan få betydelige konsekvenser for den enkelte.

3.1.2 Gjeldende rett

I henhold til luftfartsloven § 7-24 kan departementet blant annet gi forskrifter om adgangen til og ferdselen på landingsplasser. Videre kan departementet gi forskrifter om at det skal foretas kontroll av personer, reisegods og gods som befinner seg på landingsplasser når hensynet til sikkerheten i luftfarten tilsier det, se luftfartsloven § 7-25.

I forskrift av 5. mars 2003 nr. 283 om forebyggelse av anslag mot sikkerheten i luftfarten (BSL E 4-5) er det gitt nærmere bestemmelser om blant annet vilkårene for utstedelse av adgangskort som gir adgang til flyplassens avsperrede områder. I henhold til forskriften § 6-12 skal Avinor AS på bakgrunn av den uttømmende politiattesten avgjøre hvorvidt personen har slik vandel at ID-kort kan utstedes. Avgjørelsen skal treffes etter en konkret og skjønnsmessig helhetsvurdering og det er angitt i bestemmelsen hvilke typer forbrytelser som kan tillegges vekt ved vurderingen. Listen med forbrytelser er ikke uttømmende. Forseelser kan tillegges vekt i særlige tilfeller.

3.1.3 EU/EØS rett

Europaparlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2320/2002 av 16. desember 2002 trådte i kraft i EU-landene 19. januar 2003. Forordningen er EØS-relevant og er forutsatt å skulle bli en del av norsk rett.

I bilaget til forordningens artikkel 2.2. Adgangskontroll, pkt. 2.2.1. ii) fremgår det at alt personale som skal ha adgang til security-beskyttet område omfattes av bakgrunnskontroll: ”All staff requiring to security restricted areas shall be subjected to a minimum 5-year background check. The check shall be repeated at regular intervals not exceeding 5 years.”

Det er for tiden usikkert når forordningen vil tre i kraft i Norge, men det vil trolig skje senest 1. januar 2004.

3.1.4 Forslag til lovendring

Departementet foreslår at det tas inn en ny setning i § 7-24, 1. ledd, der det går frem at det kan stilles krav til vandel i forskriftene som blir gitt med hjemmel i bestemmelsen.

Forslag til ordlyd:

§ 7-24. Om bruk, adgang til og ferdsel på landingsplass m.v.

Departementet kan gi forskrifter om adgangen til og ferdselen på landingsplasser og om luftfartøyers opphold på disse. I forskriftene kan det også stilles krav til vandel.

3.1.5 Økonomiske og administrative konsekvenser

Forslaget til lovendring vil ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser.

3.2 Hjemmel for vandelsvurdering av flygeledere

3.2.1 Bakgrunn for forslaget

I luftfartsloven § 5-3 er det fastsatt at den som skal gjøre tjeneste på luftfartøy må oppfylle de vilkår departementet fastsetter med hensyn til blant annet vandel. Det er ingen tilsvarende bestemmelse i luftfartsloven for så vidt gjelder flygeledere.

Luftfartstilsynet sendte den 12. februar 2003 på høring en forskrift om sertifisering av flygeledere. I forslag til forskrift er det i § 4 om flygeledersertifikater, tatt inn en bestemmelse om at for å få utstedt sertifikat som flygelder må man ha vandel godkjent av Luftfartstilsynet.

Tilsvarende vandelsvurderingen for adgangskort til lufthavnene, mener departementet at vandelsvurderingen av flygeledere bør hjemles i luftfartsloven, siden det må ansees å være et ”inngrep” i den enkeltes personlige sfære som kan få betydelige konsekvenser for den enkelte.

3.2.2 Gjeldende rett

I bestemmelser om oppnåelse og opprettholdelse av sertifisering og autorisasjon som flygeleder (HLT A9), er det gitt bestemmelser om sertifisering av flygeledere.

Det er foreløpig ikke gitt norske bestemmelser om sertifikater for flygeledere, men Luftfartstilsynet har lagt opp til at forskriftsforslaget omtalt under punkt 3.2.1 skal gjelde fra 1. januar 2004.

I dag blir det foretatt vandelskontroll av flygeldere i forbindelse med utstedelse av adgangskort til lufthavnen. Avinor AS foretar vandelskontrollen.

3.2.3 Forslag til lovendring

Departementet foreslår at det tas inn en ny setning i § 7-4, 3. ledd, der det går frem at det kan stilles krav til vandel i forskriftene som blir gitt med hjemmel i bestemmelsen.

Forslag til ordlyd til § 7-4 tredje ledd:

Departementet fastsetter de vilkår som må oppfylles av tjenestegjørende i flysikringstjenesten, og gi regler om sertifikat for slik tjeneste. I forskriftene kan det også stilles krav til vandel.

3.2.4 Økonomiske og administrative konsekvenser

Forslaget til lovendring antas å ha administrative konsekvenser for Luftfartstilsynet, men av mindre betydning. Luftfartstilsynet må i tillegg til de tjenestegjørende på luftfartøy også sjekke vandel for flygeledere.

Forslaget antas ikke å ha vesentlige økonomiske konsekvenser.