Statsministerens forord

Statsministerens forord

Fattigdom er vår tids største utfordring.

Fattigdom er mangel på frihet til å kunne dekke livsnødvendige behov for seg og sin familie. Sult, sykdom og sårbarhet er i dag hverdagen for over 1,2 milliarder mennesker som lever i absolutt fattigdom.

Den dype kløften mellom fattig og rik bidrar til å gjøre verden mer utrygg.

Sosial nød og urett er uløselig knyttet til utfordringer på områder som fred og sikkerhet, demokrati og godt styresett, menneskerettigheter og miljø.

Sammen med resten av FNs medlemsland vedtok vi et sett med globale utviklingsmål på FNs Millenniumsforsamling høsten 2000. Vi forpliktet oss til å halvere verdens fattigdom innen 2015. Vi ble enige om at grunnskole for gutter og jenter, likestilling, helse, bekjempelse av smittsomme sykdommer samt hensynet til miljø og bærekraftig utvikling skulle være sentrale rettesnorer for vår innsats.

Denne handlingsplanen er en overordnet tilnærming til Norges innsats for å bidra til å realisere målene fra FNs Millenniumsforsamling.

Norge skal fortsatt være en ledende aktør i utviklingspolitikken.

Norge vil gi mer til utvikling, samtidig som vi vil bidra til at andre rike land gjør det samme. Regjeringen har som mål at vi innen 2005 skal gi 1 prosent av vår brutto nasjonalinntekt til bistand.

Vi erkjenner samtidig at bistandspolitikken alene ikke kan løse fattigdomsproblemene. Handlingsplanen favner derfor videre. Den dekker fundamentale rammebetingelser som handel, gjeld og investeringer. Vi skal justere vår egen politikk utenom bistanden slik at den bidrar mer til å bekjempe fattigdommen i verden.

Regjeringen inviterer samtidig privat sektor og det sivile samfunn til å medvirke til å realisere målene fra FNs Millenniumsforsamling.

Vi ser frem til et bredt anlagt samarbeid for bekjempelse av fattigdom i sør.

Kjell Magne Bondevik