Evalueringsrapport 2/2002:...

Evalueringsrapport 2/2002: Evaluering av Norges Røde Kors sitt internasjonale humanitære engasjement

"Evaluation of the International Humanitarian Assistance of the Norwegian Red Cross"

Sidetall: 66

ISBN: 82-7177-682-7

Gjennomført av:

Channel Research Ltd

Evaluering av:

Arbeidet til Norges Røde Kors (NRC) i internasjonal humanitær bistand, og dens rolle som kanal for støtte til Røde Kors internasjonale bevegelse, d.v.s. Den Internasjonale Røde Kors Komitéen (ICRC) og Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger(IFRC).

Formål:

Utgangspunktet for evalueringen var å vurdere hvordan Norges statlige støtte til internasjonal humanitær bistand kunne bli benyttet mer effektivt. Mandatet pekte ut to hovedoppgaver: Beskrive og vurdere NRCs prestasjoner internasjonalt, og hvordan NRC fungerer som kanal for støtte til Røde Kors internasjonale bevegelse.

Sammendrag av evalueringen:

I 2000 hadde NRC prosjekter i 65 land. De mottok statlig støtte på NOK 250 millioner – tilsvarende omtrent 10 % av regjeringens totale bidrag til norske frivillige organisasjoners internasjonale arbeid. Det gjør NRC til den største norske mottaker av midler til humanitær hjelp. Hovedformålet med NRCs internasjonale virksomhet er å gi sivilbefolkningen humanitær hjelp og beskyttelse ved konflikter og naturkatastrofer, samt å øke forståelsen for det internasjonale humanitære lovverket. NRCs prosjekter utføres i samarbeid med ICRC og IFRC samt de nasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreningene.

I tillegg til studier av skriftlig materiale og intervjuer, foretok evalueringsteamet studiereiser til fire land for å vurdere NRCs arbeid: Jugoslavia, Bosnia-Hercegovina, Rwanda og India. Teamet fant at NRC var meget effektive når det gjaldt å få på plass forsyninger og personell raskt i kriserammede områder. Dette takket være meget god økonomi, rask reaksjonsevne og høyt kvalifisert personell. NRC opererer på en unik måte når det gjelder kriser som ikke dekkes av andre i Røde Kors-systemet.

Når det derimot gjelder tiltakenes effekt over tid og økning av lokal kapasitet, faller effektiviteten. Røde Kors-bevegelsens muligheter blir ikke fullt ut utnyttet; langtidseffekten er svak, bl.a. på grunn av liten evne til å utvikle forbindelser med lokale frivillige organisasjoner som kunne ha drevet prosjektene videre.

Evalueringens anbefalinger:

Det anbefales at departementet opprettholder NRC som finansieringskanal.

For å sikre fortsatt drift av prosjekter – særlig innen helsesektoren – etter at NRC trekker seg ut, bør NRC gi opplæring til og styrke det lokale Røde Kors. Departementet bør også etterspørre bedre rutiner for å registrere og måle suksessfaktorene og NRC bør gi sine ansatte bedre kompetanse i dette.

Oppfølging:

Det er besluttet at NRC fortsatt skal være departementets hovedkanal for støtte til ICRC og IFRC. Det vil også bli vurdert tiltak for at nødhjelpen bedre kan utnyttes i NRCs mer langsiktige arbeid.