Samarbeid innen høyere...

Samarbeid innen høyere utdanning mellom Norge og Kina

4 milliarder RMB (ca. 3,4 milliarder NOK) av private midler går årlig ut av Kina til utdanning i utlandet. I 2001 studerte 393 256 kinesiske studenter i utlandet. Kina har selv kun kapasitet til å gi 10 % av dem som ønsker det høyere utdanning.

Flere europeiske land opplever en sterk søkning av selvfinansierende kinesiske studenter til sine høyere utdanningsinstitusjoner. Det er trolig at Norge innen kort tid vil oppleve tilsvarende. Ambassaden registrerte i 2002 134 oppholdstillatelser for studier - en økning på 39,5 % fra fjoråret. Generalkonsulatet i Shanghai registrerte i 2002 55 oppholdstillatelser for studier.

Per mars 2003 er 70 norske delstudenter og 10 gradsstudenter i Kina med finansiering fra Lånekassen. Det betyr at bare 0,6 % av nordmenn som tar hele studiet ute i dag, studerer i Kina.

Utdanningssamarbeidet med Kina, både institusjonaliserte samarbeidsavtaler og utveksling av selvfinansierende studenter, bør styrkes. Interessen er økende både på norsk og kinesisk side.

Kina representerer også et enormt potensielt utdanningsmarked for Norge og norske løsninger. Aktuelle områder for eksport av norske produkter og løsninger er e-læring, EVU, pedagogiske metoder, læremateriell, osv. Det er viktig å tenke synergieffekt både i forhold til den norske universitets- og høgskolesektoren og norsk næringsliv.

Samarbeid innen høyere utdanning mellom
Norge og Kina

Denne rapporten vil inngå som grunnlag for utarbeidelse av en delstrategi under Kina-strategien mht videreutvikling av samarbeidet innen høyere utdanning mellom Norge og Kina.

Helene Rønning,

Prosjektmedarbeider

Ambassaden i Beijing, mai 2003