Historisk arkiv

Regjeringen formaliserer støtten til internasjonale anbefalinger om klimarisikorapportering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Finansdepartementet

Regjeringen har siden 2019 forventet at store norske foretak følger de internasjonale TCFD-anbefalingene om selskapsrapportering om klimarisiko, og formaliserer nå støtten til anbefalingene.

– Bedre selskapsrapportering er avgjørende for at finansforetak og investorer skal kunne vurdere klimarisiko, og har stor betydning også for myndighetenes arbeid. Fremover vil dette bli enda viktigere. Regjeringen har siden 2019 uttrykt en forventning om at store norske foretak følger TCFD-anbefalingene i sin selskapsrapportering, og nå formaliserer vi denne støtten, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Bakgrunn

En arbeidsgruppe satt ned av Financial Stability Board («Task Force on Climate-related Financial Disclosures», TCFD) la i 2017 frem anbefalinger om et rammeverk for klimarisikorapportering. Anbefalingene har fått bred støtte internasjonalt. En sentral anbefaling fra TCFD er at selskaper bør benytte scenarioanalyser for å stressteste sine forretningsmodeller mot ulike scenarioer for klimapolitikken, og spesielt mot et scenario der temperaturøkningen begrenses i tråd med ambisjonene i Parisavtalen.

I Norge anbefalte Klimarisikoutvalget i 2018 norske virksomheter å ta i bruk TCFD-rammeverket i sin selskapsrapportering, og fikk bred støtte for dette under høringen av utvalgsrapporten. Utvalget anbefalte ikke å innføre egne lovkrav til slik rapportering, men pekte på mulige EU/EØS-regler. Regjeringen støttet utvalgets vurderinger i Finansmarkedsmeldingen 2019. Europakommisjonen la i april 2021 frem forslag til et nytt direktiv om bærekraftsrapportering («Corporate Sustainability Reporting Directive») som innebærer at TCFD-anbefalingene gjennomføres i EUs regnskapsregelverk.

Pressemelding fra Nordic CEOs for a Sustainable Future

En liste over myndigheter, selskaper og organisasjoner som støtter anbefalingene er tilgjengelig på TCFDs nettsider.