Historisk arkiv

Fårikål er Norges nasjonalrett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug presenterte i dag fårikålen som Norges nasjonalrett. Hele 45 prosent av respondentene har stemt frem fårikålen, viser en undersøkelse utført av Ipsos MMI.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug presenterte i dag fårikålen som Norges nasjonalrett. Hele 45 prosent av Norges befolkning har stemt frem fårikålen, viser en undersøkelse utført av Ipsos MMI. 

I 1972 stemte det norske folk, via NRK Nitimen, inn fårikål som nasjonalrett i skarp konkurranse med kjøttkaker. I 2014 holder både fårikålen og kjøttkakene fortsatt stand med henholdsvis 45 og 36 prosents oppslutning i spørreundersøkelsen Ipsos MMI har utført på oppdrag for Landbruks- og matdepartementet.  

-  200års-jubileet for Grunnloven gir grunnlag for mange refleksjoner, også for en landbruks- og matminister. Det var bakgrunnen for at jeg ønsket å gjennomføre en ny kåring av Norges nasjonalrett i 2014, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.

- Undersøkelsen vi har gjort viser at hos den voksne delen av Norges befolkning har ikke matpreferansene endret seg stort. Fårikål er tradisjonsmat på sitt beste, og en verdig vinner i kåringen av Norges nasjonalrett i 2014, sier landbruks- og matministeren.

Taco er barnas nasjonalrett
11 000 skolebarn har denne våren vært med på å stemme frem sin variant av Norges nasjonalrett. Denne kåringen viser at barn og unge har andre oppfatninger av hva som kvalifiserer til å være nasjonalrett. Hele 2950 barn og unge stemt frem taco som klar favoritt med pizza og kebab som nummer to og tre på listen.