Historisk arkiv

Fenalår vil likestilles med Parma-skinke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Matmerk har sendt søknad til EU for å få Fenalår fra Norge inn i den europeiske mateliten, og beskyttet som nasjonal matskatt på linje med Parma-skinke og Pata Negra-skinke.

Norsk fenalår er en nasjonal matskatt og har en Beskyttet Geografisk Betegnelse i Norge. Ved å søke EU blir Fenalår fra Norge beskyttet på linje med Parmaskinke, Pata Negra, Roquefort og Champagne. Søknaden er sendt fra Matmerk på vegne av produsentsammenslutningen som består av ni norske fenalårprodusenter.

Det kan ta opp mot to år før EU har behandlet ferdig søknaden. EU stiller strenge krav til dokumentasjon og etterprøvbarhet for å oppnå denne formen for juridisk beskyttelse. Fenalår er et unikt norsk produkt, produksjonsmåten og kvaliteten har lang autentisk historie og har et sterkt omdømme i Norge. Eksportsatsingen til Frankrike og Sveits har vært helt avhengig av å kunne bruke det kvalitetsstempelet en Beskyttet Betegnelse gir som salgsargument. Å få bruke EUs logo og stempel i det europeiske markedet, styrker produktet og lover godt for fremtidig eksport av Fenalår fra Norge.

Fra før av er det kun Tørrfisk fra Lofoten som har klart å få en slik beskyttelse og kvalitetsstempel i EU.

Fenalår.
Norsk fenalår er en nasjonal matskatt og har en Beskyttet Geografisk Betegnelse i Norge. Foto: Matmerk

Beskyttede betegnelser

Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener. 23 produkter har denne anerkjennelsen i Norge.

Det norske regelverket er tilsvarende EU sitt regelverk, men siden Norge ikke er medlem av EU må det søkes om godkjennelse for å bruke EUs logo dersom produktene skal selges med en beskyttelse i EU. EU har 1200 produkter med Beskyttet Betegnelse. 

Fredag 19. juni ble de første kontraktene for eksport av norsk fenalår til franske og sveitsiske grossister signert i Paris.
Fredag 19. juni ble de første kontraktene for eksport av norsk fenalår til franske og sveitsiske grossister signert i Paris. Fra venstre: Jan Arve Mork, Bjorli fenalår, landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, Per Berg, Fenalår fra Norge og Bjørn Ringstad fra Tind fenalår. Foto: Landbruks- og matdepartementet