Historisk arkiv

Sommerserie i samarbeid med HANEN:

Selger drikkevarer direkte fra gård i Buskerud

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Turister ønsker opplevelser på ferie. Tallet på aktivitetsbedrifter har derfor skutt i været. Norge har blitt et mye mer spennende land både å reise, spise og sove i. Mange gårder kombinerer opplevelser i naturen med lokalmat. En undersøkelse fra NIBIO viser at bønder som satser på reiseliv i landbruket investerer tid og penger, men får samtidig mye tilbake. Skott Gård i Buskerud er en av dem.

– Turistane er meir enn nokon gong opptekne av genuine opplevingar der matkultur, lokalhistorie og personleg vertskap er sentralt. Regjeringa har som mål å gjere Noreg til ein internasjonal anerkjend matnasjon med tydeleg og lokal identitet, og bruke landbruket til å gjere Noreg meir attraktivt som reisemål. Vi legg til rette for utvikling på området, men for å lukkast er vi avhengige av privat initiativ, satsingsvilje og kjennskap til marknaden, seier landbruks- og matminister Jon Georg Dale. 

Atle Tærum er stolt bonde på Skott Gård i Buskerud.
Atle Tærum er stolt bonde på Skott Gård i Buskerud. Foto: Fredrik Solstad.

Skott Gård i Buskerud har frukttradisjoner helt tilbake til 1800-tallet, da oldefaren til dagens bonde, Atle Tærum, kjøpte gården. Kunnskapen og interessen for frukt og bær tok oldefaren med seg fra Aurland i Sogn. Fire generasjoner har siden den gang drevet gården, og frukt og bær har hele tiden vært del av produksjonen.

Produserer norske fruktviner

Siden 2014 har Skott Gård laget ulike varianter av fruktviner basert på gårdens råvarer av frukt og bær. Målet har hele tiden vært å lage fruktviner av høy kvalitet, basert på plommer svarthyllbær, hylleblomst og stikkelsbær. Responsen fra bransjen har vært overveldende, og anerkjente restauranter og bartendere har lagt sin elsk på vinene. Særlig vinen Isplomme har høstet mange lovord,  og er den første i sitt slag i Skandinavia.

Bruker egne råvarer

Isplomme er basert på plommer fra Skott Gård som har gjennomgått en fryse-/tineprosess, og deretter kaldgjæret over lang tid. Plommene plukkes når de har rett modenhetsgrad og mosten fryses. Når kuldegradene setter inn, ofte i januar, gjennomgår tankene med most en utendørs fryse-/tineprosess hvor den søteste saften tappes fra. Den settes så til kaldgjæring over lang tid. Resultatet er en vin med perfekt plommesmak, hvor balansen mellom syre og sødme gjør Isplomme til et velsmakende og unikt produkt.

Skott Gård har frukttradisjoner helt tilbake til 1800-tallet.
Skott Gård har frukttradisjoner helt tilbake til 1800-tallet. Foto: Fredrik Solstad

Selger fruktvin direkte fra gården

I 2016 åpnet regjeringen for direkte salg fra gård av alkoholholdige drikker med opptil 22 prosent alkoholinnhold. Det betyr at både lokale og langveisfarende kan stikke innom gårdsutsalget på Skott Gård i sommer og handle fruktvin, i tillegg til frukt, bær og alkoholfrie drikkeprodukter av høy kvalitet. Skott Gård melder om en jevn strøm av kunder som kommer innom for å smake  og kjøpe produktene. De har også hatt besøk av flere utenlandske turister fra Russland, Tyskland, Island, Serbia og Tyrkia. Siden utsalget av alkohol fra gård ble lovlig forteller Atle Tærum  at de  har solgt nærmere 1000 flasker. 

Finn flere bygdeperler hos HANEN

Gjennom en sommerserie i samarbeid med Hanen presenterer vi seks saker om landbruksbasert reiseliv og lokalmatprodusenter i Norge. HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. HANEN har i overkant av 480 medlemsbedrifter over hele landet.