Historisk arkiv

Statsministeren til toppmøte om migrasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Erna Solberg deltar på toppmøtet om migrasjon i Maltas hovedstad Valletta 11. og 12. november. På møtet deltar rundt 70 regjeringssjefer fra Afrika, EU-landene, Norge, Sveits og Island.

– Alt for mange mennesker har mistet livet på en farefull ferd over Middelhavet. Målet med møtet er å få bedre kontroll over migrasjonen til Europa. Møtet er svært viktig for å etablere langsiktig samarbeid mellom afrikanske og europeiske land om felles migrasjonsutfordringer, sier statsminister Erna Solberg.

Valletta-toppmøtet skal diskutere de grunnleggende årsakene til migrasjon. De afrikanske landene er blant annet opptatt av bistand og utvikling, og økte muligheter for regulær migrasjon og mobilitet. Europeiske land legger stor vekt på økt vilje til retur av migranter som ikke har beskyttelsesbehov, og som er i Europa uten lovlig opphold.

Statsministeren legger vekt på at det også er betydelige fellesinteresser mellom afrikanske og europeiske land.

– Dette gjelder ikke minst bekjempelse av kriminelle nettverk som profiterer på trafikken, styrket beskyttelse og humanitær hjelp for flyktninger underveis og bedret kapasitet for grensekontroll i sentrale transitt- og opprinnelsesland, sier Solberg.

Statsminister Erna Solberg intervjues i Valetta på Malta
Statsminister Erna Solberg intervjues i Valetta på Malta. Foto: Statsministerens kontor