Historisk arkiv

Markering av 10-årsdagen for 22. juli

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

I år er det 10 år siden 77 mennesker ble drept i 22. juli-terroren i regjeringskvartalet og på Utøya. Dagen blir markert med nasjonale minnemarkeringer i regjeringskvartalet, i Oslo domkirke og på Utøya. Det blir også et større minnearrangement i Oslo på kvelden.

– 22. juli er et mørkt minne i vår historie og vi skal aldri glemme de som ble drept i regjeringskvartalet og på Utøya. 22. juli og tiden etterpå var en forferdelig periode for oss alle. Aller verst var det for Arbeiderpartiet og AUF og for alle familiene som fikk sine kjære brutalt revet bort, sier statsminister Erna Solberg.  

På grunn av koronasituasjonen vet vi enda ikke hvor mange mennesker det vil være mulig å samle fysisk 22. juli, og det vil vi derfor komme tilbake til. Alle markeringene vil også bli sendt direkte på tv/nett. Det vil også være lokale markeringer flere steder i landet.

– Kampen mot hat og ekstremisme tar aldri slutt. Derfor skal vi bruke 22. juli og alle andre dager til å minne hverandre om at vi har et felles ansvar for å ta et oppgjør med ekstreme holdninger, rasisme og hatprat, sier Solberg.

På landsiden ved Utøya er det nasjonale minnestedet etter 22. juli under oppføring. Etter dialog med Støttegruppen etter 22. juli og AUF, har Kommunal- og moderniseringsdepartementet besluttet at den offisielle åpningen av minnesmerket ikke blir gjennomført 22. juli i år. Det handler både om begrensninger på hvor mange som kan samles og at området rundt minnesmerket fortsatt vil være en byggeplass på det tidspunktet.