Historisk arkiv

Rapport om seksuell utnyttelse og misbruk i DR Kongo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Verdens helseorganisasjon (WHO) får skarp kritikk i en uavhengig granskingsrapport om hvordan organisasjonen har håndtert overgrepsanklager mot WHO-ansatte under ebolakrisen i DR Kongo i 2018-2020

- Som stor giver til WHO er vi bekymret over de strukturelle manglene ved beredskapen til å håndtere risiko knyttet til seksuell utnyttelse og  misbruk i kriseresponsen som er avdekket i DR Kongo. Vi er urolige for at det har tatt for lang tid å avdekke de faktiske forholdene og stille de skyldige til ansvar. Sammen med andre land deltar vi aktivt i dialogen med WHO om den konkrete oppfølgingen av anbefalingene i rapporten, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

- Det er uakseptabelt at mennesker i sårbare situasjoner utsettes for overgrep av de som skal hjelpe dem. Norge har nulltoleranse for seksuell utnyttelse og misbruk. Vi forventer at våre samarbeidspartnere har etiske retningslinjer og gode systemer for å forebygge, varsle og håndtere slike saker. Dette står høyt på agendaen i dialogen vi har med alle våre partnere, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.