Historisk arkiv

Norge leder nedrustningsgruppe i FN

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge, ved spesialrepresentant for nedrustning, Knut Langeland, ble i dag valgt til å lede FNs ekspertgruppe for verifikasjon av kjernefysisk nedrustning. Ekspertgruppen etableres etter norsk initiativ.

– Ekspertgruppen, som Norge nå er valgt til å lede, viser at det norske pådriverarbeidet for nedrustning gir resultater, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Spesialrepresentant for nedrustning, Knut Langeland. Foto: UD

Ny leder av ekspertgruppe i FN, Knut Langeland. Foto: UD

Gruppen skal gi råd om hvordan man kan utvikle kontrollmekanismer som vil gjøre kjernefysisk nedrustning etterprøvbar. Fremtidige reduksjoner i kjernefysiske arsenaler avhenger av et verifikasjonsregime som har tillit både blant kjernevåpenstatene og stater uten kjernevåpen.

– Norge arbeider aktivt for å nå målet om en verden uten kjernevåpen, og regjeringen prioriterer særlig verifikasjonsarbeidet. Dette er i tråd med Ikke-spredningsavtalen (NPT) og følger også opp Stortingets enstemmige vedtak om kjernefysisk nedrustning fra april 2016. Det er svært positivt at nær alle FNs medlemsland støtter opp om ekspertgruppens arbeid. Det er slike samlende prosesser verden nå trenger, sier Eriksen Søreide.

FNs ekspertgruppe består av representanter fra 25 stater, deriblant de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd.