Historisk arkiv

Regjeringen Solberg

Endring i reiseråd for områder i Finland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

På bakgrunn av Folkehelseinstituttets ukentlige vurdering av smittesituasjonen for koronaviruset har regjeringen besluttet at sykehusdistriktene Mellersta Österbotten og Norra Karelen i Finland går fra gult til rødt på smittekartet for Europa.

Dermed endres også reiserådet, og Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til disse områdene. Alle reisende fra disse områdene som kommer til Norge fra og med midnatt, natt til mandag 8. mars, og som fyller kriteriene for unntak fra gjeldende innreiseregler, blir ilagt ti dagers karantene ved innreise. Les mer om innreise til Norge her. I utgangspunktet vil kun utlendinger som er bosatt i Norge få anledning til å reise inn i Norge.

FHI anbefaler samtidig å fjerne innreisekarantenen for det finske sykehusdistriktet Länsi-Pohja. Dermed innfører Utenriksdepartementet unntak fra reiserådet for ovennevnte områder, og de går fra rødt til gult på smittekartet for Europa.

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land som det ikke er gjort unntak fra reiserådet for. Dette reiserådet gjelder i utgangspunktet frem til 15. april. For oversikt over hvilke land i EØS/Schengen-området og land og regioner i Norden det er gjort unntak fra reiserådet for, se Folkehelseinstituttets smittekart og UDs reiseinformasjon.

Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til mandag 8. mars. Både smittesituasjonen og lokale restriksjoner kan endre seg raskt. De som eventuelt vurderer å reise til utlandet, må tenke nøye igjennom nødvendigheten av å reise og sette seg inn i situasjonen og innreisereglene i det landet de skal reise til. Personer som har kommet fra land som i ettertid får status som rødt, må være spesielt oppmerksomme på symptomer på covid-19. Det er svært viktig at de tester seg hvis de skulle få symptomer og er nøye med håndhygiene og å holde minst én meter avstand til andre.

Som følge av at Storbritannia fra nyttår ikke lenger er medlem av EU, vil Storbritannia ikke inngå i denne vurderingen og vil bli underlagt karanteneplikt på lik linje med andre land utenfor EU/EØS/Schengen (såkalte tredjeland).