Historisk arkiv

Møte i Nordic-Baltic Task Force Against Trafficking in Human Beings. Reykjavik. Oppsummering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Det 8. møte i nordisk-baltisk arbeidsgruppe på statssekretærnivå fant sted i Reykjavik 13. januar.

Den norske delegasjonen bestod av statssekretær Kjetil Skogrand, seniorrådgiver Tove Skarstein og rådgiver Anne Kjersti Shaw. Bare Norge, Litauen og Sverige møtte på politisk nivå denne gang, noe som muligens skyldes at møtet opprinnelig var berammet til Riga tidligere i januar. Island og Danmark møter aldri på politisk nivå.

De viktigste sakene var dagsordenpkt. 2 Oppdatering på pilotprosjektet om retur og rehabilitering for ofre for menneskehandel og pkt. 4 Mandat periodens utløp i august 2006.

Hovedkonklusjonene fra møtet var at finansieringen av piltoprosjektet er fortsatt usikker, og Sverige så langt har måttet forskuttere mesteparten av beløpet. Latvia meldte at de ville gjøre bruk av den norske EØS- finansieringsordningen. Mht videreføring av NBTF utover mandatperioden synes det å være enighet om at oppfølgingen bør skje på embetsnivå inntil prosjektvirksomheten er ferdig i 2008. På sikt bør hele det regionale arbeidet med menneskehandelsaker forankres i Østersjørådet. Dette vil ev. bli fremmet som et forslag til nordisk-baltisk ministermøte i august 2006. Møtet skal fatte den formelle beslutningen om videreføring av NBTF.

2. Oppdatering av pilotprosjektet

Prosjektet startet opp 3. oktober med European Women’s Lobby som prosjektkoordinator. Målsetningen er å bygge opp strukturer og institusjonell kapasitet i de baltiske land for å sikre en trygg retur og rehabiliteringsprogram for ofre som vender tilbake fra de nordiske land. Ett spørsmål som fremdeles er uavklart, er finansieringen av prosjektet.

Totalkostnadene for prosjektet er beregnet til ca. 1 million EURO. Det er enighet om å legge den nordiske fordelingsnøkkelen til grunn. De baltiske land skal ikke bidra med egne midler i prosjektperioden, men har forpliktet seg til å overta ansvaret for den permanente videreføringen.

Så langt er det bare Sverige og Island som har ordnet sin del av finansieringen. Sverige har vært villig til å forskuttere for at prosjektet kunne komme i gang høsten 2005. Statsekr. Søder forutsatte imidlertid at alle land kunne stille opp med sin andel på et senere tidspunkt.

Danmark og Finland er i samme situasjon som Norge at det ikke lenger er avsatt i budsjettet bilaterale midler for bistand til de baltiske land. Nøkkeltallet for Norge er 25,2 %, dvs. 290.000 EURO eller ca. 2,5 millioner NOK for hele prosjektperioden.

Skogrand bekreftet at vi fra norsk side ønsket å støtte prosjektet. Det er et godt supplement til våre nasjonale tiltak om å sikre en trygg retur og reintegrering i hjemlandet for ofre som har oppholdt seg i Norge.Han takket for Sveriges generøsitet mht forskuttering og håpet at alle land ville komme opp med bidrag. Han viste til at flere alternativer for inndekning er blitt vurdert på norsk side. Den realistiske mulighet er å bruke EØS-mekanismen. Dette forutsetter at de baltiske land selv fremmer prosjektet. Vi vil avvente utfallet av søknadsrunden i de tre land, men vi forventer fra norsk side at pilotprosjektet er inkludert i de søknadene i første utlysningsrunde.

Latvia bekreftet at de ville benytte EØS- finanseringsordningen og arbeidet nå med andre instanser og NGOer for å få fremme en søknad. Estland og Lit auen ønsket å trekke på Latvias erfaringer.

3. Videreføring av arbeidsgruppen etter mandatperiodens utløp

Spørsmålet er om og ev. hvordan arbeidsgruppen skal videreføres når mandatperioden utløper sommeren 2006. Det skal legges frem et forslag til nordisk-baltisk utenriksministermøte i august. Møtet på Reykjavik var den første sonderingsrunde.

Diskusjonen viste at få land ser behovet for en videreføring på politisk nivå. Det var nødvendig med et sterkt politisk fokus i en oppstartingsfase, men kampen mot menneskehandel er nå godt integrert i forvaltningsarbeidet i alle deltakerland. Landene har vedtatt ny lovgivning i samsvar med folkeretten og nasjonale handlingsplaner er iverksatt. Europarådets konvensjon fastsetter bindende standarder når det gjelder preventivt arbeid, etterforskning og straffeforfølging og bistand til ofrene.

Utviklingen siden opprettelsen er at møtene i arbeidsgruppen etter hvert innholder lite politisk substans. Det er imidlertid behov for en viss form for videreføring så lenge pilotprosjektet om retur løper. Oppfølging av prosjektet kan skje på embetsnivå med rapportering direkte til nordisk – baltisk utenriksministermøte en gang i året. Gruppen bør fortsette inntil prosjektvirksomheten er ferdig en gang i løpet av 2008. Det var videre enighet om at koordinering og avklaring av rollefordeling i forhold til Østersjørådet og Barentsrådet. Begge råd har aktiviteter innenfor menneskehandel. Sverige overtar formannskapet i Østersjørådet i juli og vil arbeide med saken.

Finland og Estland viste til behovet for å få med Russland i arbeidet fremover. Latvia og Litauen var skeptiske til mulighetene for et tettere samarbeid med Russland. Landet har så langt ikke vist noen interesse for menneskehandelsaker utover en passiv deltakelse i Barentsrådet og Østersjørådet.

Skogrand sa at Norge hadde en åpen holdning til ulike forslag for videreføring, men ville foretrekke en modell på embetsnivå frem til utgangen av 2008. Man så klart fordelene ved å forankre på sikt hele det regionale arbeidet i Østersjørådet.

3. Tour de table: utviklingen i deltakerlandene

Skogrand orienterte om følgende saker fra norsk side:

  • Den forrige regjeringen lanserte en ny handlingsplan mot menneskehandel i juni 2005. Regjeringen vil ut på nyåret diskutere videreføringen av denne planen. Man tar sikte på å styrke innsatsen særlig når det gjelder å beskytte alenebarn som oppholder seg på asylmottak mot menneskehandlere, jfr. situasjonen i alle nordiske land med kinesiske barn som forsvinner fra mottakene. Den økonomiske rammen for planen vil også bli vurdert.
  • Arbeidet med en ny utlendingslov er i gang. Det legges opp til å få inn egne bestemmelser om adgang til opphold for ofre for menneskehandel.
  • Norge har undertegnet Europarådskonvensjonen om tiltak mot menneskehandel. Regjeringen tar sikte på å legge frem for Stortinget en proposisjon om ratifisering i løpet av vårsesjonen. Fra norsk side legger vi vekt på en hurtig ratifisering slik at konvensjonen kan tre i kraft snarest mulig når 10 medlemsland i Europarådet har ratifisert.
  • Oppfølgingen i ministermøter i OSSE og Nato etter Nato/PfP seminaret om gjennomføring av Natos menneskehandelpolitikk 24. november 2005.

Finland viste til at parlamentet har nå til behandling et forslag om å kriminalisere sexkjøp. Det er usikkert om loven vil bli vedtatt fordi alle partiene stiller dine representanter fritt. Estland sa at de ville vurdere det samme hvis loven ble vedtatt i Finland. Man regnet et forbud mot sexkjøp i Finland ville ha negativ effekt i Estland hvis man opprettholdt en mer liberal holdning. Også Finland arbeider med en ny utlendingslov hvor kriteriene for opphold for ofre blir et nytt element.

4. Eventuelt

Sverige følger opp arbeidet med å få en felles adferdskodeks (code of conduct) for ansatte i fergeselskaper som går på Østersjøen (Sverige).

Litauen viste til at andre typer transportselskaper bør også bli omfattet.

Norge har påtatt seg å arrangere et seminar i Oslo for tjenestemenn i operativ tjeneste om best practices mht å identifisere en menneske-handelsak. Vi følger opp i dialog med Justisdepartementet om tidspunkt og ramme for opplegget. Tentativt tidspunkt er rett etter påske.

5. Møtekalender

Neste møte blir på ekspertnivå i Brussel (21. mars) og på statssekretærnivå i Moskva etter påske. Siste møte i denne mandatperioden blir i Riga i juni/juli.

6. Oppfølging fra seksjonens side

  • I samarbeid med ambassadene arbeide videre for at Estland og Litauen fremmer pilotprosjektet under EØS-finansieringsordningen
  • Avklare videre norske posisjoner om videreføring av NBTF på embetsnivå og på sikt en overføring av hele arbeidet til Østersjørådet
  • Dialog med JD om et nordisk- baltisk politiseminar etter påske.