Historisk arkiv

Justering av bytteordningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Brev til Sparebanken Vest vedrørende ordningen med bytte av obligasjoner med fortrinnsrett (OMF) mot statspapirer.

Finansdepartementet viser til brev fra Sparebanken Vest 28. november 2008.

For å bedre bankenes likviditet og muligheter for finansiering har Finansdepartementet etablert en ordning hvor staten låner ut statspapirer og tar imot obligasjoner med fortrinnsrett, og som byttes tilbake når avtalen utløper til en forhåndsavtalt pris. Staten må samtidig sikre seg mot risiko, jf. at dette ikke skal være statsstøtte til bankene. Stortinget ga 24. oktober 2008 fullmakt til opptak av statslån som er nødvendig for ordningen, og fullmakt til Finansdepartementet til "utlån av statspapir med trygd i eller byte med obligasjonar med fortrinnsrett innanfor ei samla ramme på 350 000 mill. kroner", jf. St.prp. nr. 5 (2008-2009) Om fullmakt til å ta opp statslån o.a., og utlån av statspapir med trygd i eller byte med obligasjonar med fortrinnrett, Innst. S. nr. 12 (2008-2009) og Stortingets vedtak av 24.oktober 2008.

I finanskomiteens høring av banknæringens synspunkter 21. oktober 2008 fremkom det et hovedinntrykk om at bankene (representert gjennom FNH og Sparebankforeningen) vurderte tiltaket å være målrettet, viktig og godt tilpasset den aktuelle situasjonen. Det vises også til oppslag i Dagens Næringsliv 22. oktober hvor banksjef Stein Klakegg uttalte at regjeringens tiltakspakke passer godt for hans bank.

På et møte i Norges Bank 4. november 2008, hvor representanter fra bankforeningene og enkelte banker var invitert for å gi høringsmerknader til et utkast til rundskriv om bytteordningen, fremkom det fra enkelte hold at det kunne foreligge noe usikkerhet vedrørende klausuler i bankenes innlånsordninger. På denne bakgrunn ba departementet Kredittilsynet om å vurdere dette nærmere. Kredittilsynet fant at et fåtall av banker hadde klausuler i deler av sine innlån som kunne være problematiske i forhold til deltakelse i bytteordningen.

Norges Bank har i brev 27. november 2008 til Finansdepartementet tilrådd enkelte tilpasninger i vilkårene for å delta i bytteordningen. Norges Bank har vist til at noen banker har betingelser knyttet til sine eksisterende innlån som innebærer at det kan ta noe tid før de kan delta i ordningen. For at flest mulig banker kan delta i ordningen og for at ordningen raskt kan virke etter sin hensikt, tilrår Norges Bank at 1) det åpnes for at banker kan delta i ordningen gjennom sine kredittforetak, dvs. at bankeide kredittforetak kan delta i bytteordningen under visse forutsetninger, og 2) staten frafaller kravet om sikkerhetspåfylling i løpetiden til bytteavtalene. 

Finanskomiteen har i Innst. S. nr. 12 (2008-2009) s. 5 understreket "viktigheten av at det holdes høy beredskap og at behovet for eventuelle nye tiltak vurderes fortløpende, og viser til uttalelser fra statsministeren, finansministeren og sentralbanksjefen om at dette gjøres". Finansdepartementet ser det som viktig at formålet med ordningen oppnås, dvs. at ordningen effektivt bidrar til å bedre bankenes muligheter for finansiering. Finansdepartementet har derfor i pressemelding 27. november 2008 uttalt at departementet legger opp til visse endringer i ordningen med bytte av obligasjoner med fortrinnsrett (OMF) mot statspapirer. Hensikten med disse endringene er at flest mulig banker raskt kan delta i ordningen. Endringene vil bli gjort gjeldende fra og med auksjoner som gjennomføres etter 7. desember.

Forslaget fra Sparebanken Vest om å ha Norges Bank som motpart i ordningen er ikke i tråd med forutsetningene i St.prp. nr. 5 (2008-2009). Finansdepartementet anser det ikke som aktuelt å endre ordningen fra en bytteordning med staten til en bytteordning med Norges Bank. Forslaget fra Sparebanken Vest om at ”ordningen gjøres om til en ren bytteordning, uten henvisninger til sikkerhetsstillelse,…” imøtekommes slik departementet ser det delvis av justeringene som er varslet i departementets pressemelding 27. november 2008, som innebærer at staten vil frafalle kravet om sikkerhetspåfylling i løpetiden til bytteavtalene under visse forutsetninger. Det vil bli utformet nærmere regler om dette. 

Norges Bank har for øvrig i dag orientert Finansdepartementet om at de i tiden som kommer vil tilby flere F-lån som bankene kan benytte seg av. 


Med hilsen

Jan Bjørland  e.f.
ekspedisjonssjef
Erling Rikheim
avdelingsdirektør

Gjenpart:        
Norges Bank
Kredittilsynet                       
Sparebankforeningen 
Oslo Børs