Historisk arkiv

Sparebankstruktur skal utredes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har i dag vedtatt å avslå søknaden fra Tingvoll Sparebank om tillatelse til overdragelse av bankvirksomhet til Sparebanken Møre, og søknaden fra Sparebanken Sogn og Fjordane om tillatelse til omdanning til aksjesparebank. - De to avslagene er i hovedsak begrunnet i at sakene reiser prinsipielle spørsmål som bør avklares generelt før det tas endelig stilling til enkeltsaker, sier statssekretær Bjørn Arild Gram (Sp).

Finansdepartementet har i dag vedtatt å avslå søknaden fra Tingvoll Sparebank om tillatelse til overdragelse av bankvirksomhet til Sparebanken Møre, og søknaden fra Sparebanken Sogn og Fjordane om tillatelse til omdanning til aksjesparebank. - De to avslagene er i hovedsak begrunnet i at sakene reiser prinsipielle spørsmål som bør avklares generelt før det tas endelig stilling til enkeltsaker, sier statssekretær Bjørn Arild Gram (Sp). Kredittilsynet har i sine tilrådninger tilrådd at de to søknadene avslås.

Finansdepartementet har i dag bedt om at Banklovkommisjonen, i tilknytning til utredningen av regler for finansforetak, utreder og utarbeider utkast til regler om sammenslutning og annen strukturell tilpasning for sparebanker.

Sparebankforeningen nedsatte i mai 2006 det såkalte Rammevilkårutvalget. Utvalget fikk i oppdrag å gjennomgå og analysere behovet for endringer i regelverket for at sparebankene skal ha tilfredsstillende handlingsrom. Finansdepartementet mottok utvalgets innstilling fra Sparebankforeningen i januar i år. Samtidig har departementet hatt til behandling to konsesjonssaker som reiser viktige prinsipielle spørsmål i forhold til sparebankloven.

Framtidsrettet sparebanknæring
- Det er viktig for Finansdepartementet å bidra til en framtidsrettet og livskraftig sparebanknæring. Eventuelle endringer i sparebankenes rammevilkår skal bidra til å stimulere et fortsatt lokalt og regionalt eierskap av sparebankene. Dette er viktig også av distriktspolitiske hensyn. Samtidig er det avgjørende at sparebankene har tilstrekkelig fleksibilitet til å foreta strukturelle endringer som næringen selv finner nødvendig. Utfordringen ligger i å legge til rette for at slik fleksibilitet ikke går på bekostning av sparebankenes samfunnsmessige rolle og som viktig næringsaktør i distriktene, sier statssekretær Bjørn Arild Gram.

Oppdrag til Banklovkommisjonen
På denne bakgrunn har Finansdepartementet i dag bedt om at Banklovkommisjonen, i tilknytning til utredningen av regler for finansforetak, utreder og utarbeider utkast til regler om sammenslutning og annen strukturell tilpasning for sparebanker. Kommisjonen bes om å vurdere alternative modeller for omstrukturering av sparebanker, og om å utrede regler om anvendelse av formuen ved overdragelse/avvikling av sparebank, herunder om etablering av sparebankstiftelse, samt tiltak som sikrer at den eierløse kapitalen i sparebanker ikke overføres uten vederlag til eiere av aksjer eller grunnfondsbevis (riktig prising).

I den grad det foreslås å åpne for omdanning, bes kommisjonen utarbeide utkast til regler som bidrar til langsiktig og stabilt eierskap i den omdannede banken. Det bes også om at Banklovkommisjonen utarbeider utkast til lovregler for stiftelsen som oppstår ved konvertering av en sparebank. Banklovkommisjonen bes også om å utarbeide utkast til lovregler som legger til rette for den såkalte ”Terra-modellen” for sammenslutning av banker, som innebærer at det i den fusjonerte banken lages en simulert ”deling” av fondet som tilsvarer størrelsesforholdet mellom fondene til de fusjonerte bankene.

Det presiseres overfor Banklovkommisjonen at utkast til nye rammebetingelser for tilpasning av sparebankstruktur skal legge til rette for, og bidra til, videreføring av grunnfondsbank og grunnfondsbevisbank som hovedmodeller

Utkontraktering
Rammevilkårutvalget har pekt på at både den markedsmessige og regulatoriske utviklingen i de finansielle markedene gjør det stadig mer komplisert å drive bank. Dette kan innebære betydelige kompetanse- og ressursutfordringer for særlig de mindre bankene. Finansdepartementet har derfor også bedt Banklovkommisjonen om å utrede og utarbeide regler om utkontraktering, slik at det kan legges godt til rette også for de mindre aktørene i banknæringa.

Grunnfondsbeviset
Finansdepartementet er opptatt av at grunnfondsbeviset skal ha gode rammevilkår. Sparebankforeningen har sluttet seg til Rammevilkårutvalgets påpekning av at den såkalte utvanningseffekten (grunnfondsbevisets andel av total egenkapital i en grunnfondsbevisbank vil reduseres som følge av at bankens eierløse grunnfond tillegges sin andel av utbyttet) er et problem for grunnfondsbevisbanker. Effekten rammer interesse, kursutvikling og likviditet i papiret. Det mest nærliggende tiltak for å motvirke utvanningseffekten er etter Rammevilkårutvalgets oppfatning å endre reglene for tildeling av gaver til allmennyttige formål. Finansdepartementet vil prioritere å utrede dette spørsmålet, og legger opp til å behandle spørsmålet i departementet uten utredning i utvalg.