Historisk arkiv

Endringer av eierskapsreglene for finansinstitusjoner og for infrastrukturforetak på verdipapirområdet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har i dag lagt fram forslag til endringer i finansieringsvirksomhetsloven, børsloven, verdipapirregisterloven, verdipapirhandelloven og enkelte andre lover.

Endringene av reglene om eierkontroll i finansinstitusjoner vil gjøre det mer forutsigbart for markedsaktører å gjennomføre oppkjøp og fusjoner i finanssektoren. Endringene av reglene om eierbegrensning og eierkontroll i infrastrukturforetak på verdipapirområdet vil gi norske børser, verdipapirregistre og oppgjørssentraler økt konkurranseevne i et stadig mer internasjonalisert og konkurranseutsatt marked.


Eierkontroll i finansinstitusjoner


Regjeringen foreslår endringer i finansieringsvirksomhetslovens regler for egnethetsvurderingen som gjøres av eiere ved erverv av kvalifiserte eierandeler i finansforetak, og for enkelte saksbehandlingsregler knyttet til dette. Lovforslaget er basert på et forslag fra Banklovkommisjonen (NOU 2008:13). Lovreglene skal gjennomføre EØS-regler som tilsvarer direktiv 2007/44/EF.

Muligheten for å utøve skjønn i egnethetsvurderingen innsnevres
I henhold til lovforslaget vil følgende forhold i særlig grad måtte tas i betraktning av myndighetene ved vurderingen av erververs egnethet: a) Erververs omdømme, b) omdømmet og erfaring til ledelsen av finansinstitusjonen etter transaksjonen, c) om erververen vil kunne misbruke den innflytelse eierandelen gir, samt om institusjonens uavhengighet vil kunne svekkes, d) erververs finansielle soliditet, e) sannsynlighet for overholdelse av kravene som følger av finanslovgivningen, f) om effektivt tilsyn med institusjonen vil bli vanskeliggjort og g) risikoen for pengehvitvasking og finansiering av terrorisme.

Kortere saksbehandlingsfrister
Regjeringen foreslår at forhåndsmelding av erverv skal sendes til Kredittilsynet. Myndighetene vil i utgangspunktet måtte avgjøre om det skal gis tillatelse til ervervet innen 60 arbeidsdager. Dersom det ikke er truffet vedtak innen utgangen av denne fristen, vil tillatelse være ansett som gitt. Dette innebærer noe kortere tidsfrister for myndighetene enn etter gjeldende rett.


Eierbegrensning og eierkontroll i infrastrukturforetak på verdipapirområdet


Forslag til lovendring har sin bakgrunn i en arbeidsgrupperapport som ble overlevert til Finansdepartementet høsten 2007. Arbeidsgruppen hadde som mandat å foreta en evaluering av reglene om eierskap i infrastrukturforetak på verdipapirområdet, det vil si regulerte markeder (herunder børs), verdipapirregistre og oppgjørssentraler.

Børser og verdipapirregistre
For børser foreslår departementet å beholde en lovbestemt eierskapsgrense, men at denne heves fra 10 til 20 prosent. Videre foreslås at det åpnes for et unntak fra den alminnelige eierbegrensingsregelen for eiere som i det vesentlige driver eller eier regulert marked, liknende markedsplass eller tilknyttet infrastrukturvirksomhet. For verdipapirregistre foreslås det tilsvarende regler som for børser.

Oppgjørssentraler
For oppgjørssentraler foreslås det å oppheve dagens lovbestemte eierskapsgrense på 20 prosent. Eierskap skal kun underlegges en subjektiv egnethetskontroll ved erverv av eierandel som utgjør mer enn 10 prosent av aksjekapitalen i foretaket, tilsvarende som for regulerte markeder som ikke er børs.

_________________

Les mer:
Ot.prp. nr 80 (2008-2009)