Historisk arkiv

Utredning om bærekraftig utvikling og klima

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet mottok 22. juni 2009 en utredning om hvordan bærekraftig utvikling og klima bedre kan ivaretas i offentlige beslutningsprosesser. - Utvalgets utredning gir et godt faglig grunnlag for hvordan vi kan ivareta hensynet til bærekraftig utvikling i offentlige beslutninger, og er dermed et viktig bidrag til debatten om hvordan vi best kan nå våre mål på miljø– og klimaområdet, sier statssekretær Henriette Westhrin.

Finansdepartementet mottok i dag en utredning om hvordan bærekraftig utvikling og klima bedre kan ivaretas i offentlige beslutningsprosesser.

- Utvalgets utredning gir et godt faglig grunnlag for hvordan vi kan ivareta hensynet til bærekraftig utvikling i offentlige beslutninger, og er dermed et viktig bidrag til debatten om hvordan vi best kan nå våre mål på miljø– og klimaområdet, sier statssekretær Henriette Westhrin.

I utredningen fremhever utvalget viktigheten av å sikre at hensyn til miljø og framtidige generasjoner blir tilstrekkelig ivaretatt og drøfter hvordan dette kan gjøres i beslutningsprosessene. Utvalget har konsentrert sin diskusjon om de tre temaene klimautfordringer, biologisk mangfold og miljøgifter. Utvalget har i tillegg en bred drøfting av metodespørsmål knyttet til nytte-kostnadsanalyser i miljøsammenheng.

Klimaproblemet er en global utfordring, og utvalget peker på at en løsning på klimaproblemet krever en global avtale. Inntil det finnes en global pris på utslipp, mener utvalget at prisen i EUs kvotemarked er et fornuftig utgangspunkt for å bestemme pris for norske utslipp. Dersom myndighetene ønsker å ha et innenlandsk mål, tilrår utvalget at det etableres som et felles prismål for alle utslippskilder.

Utvalget mener at støtte til klimarelatert forskning og utvikling bør gis direkte via offentlige tilskudd og ikke gjennom å øke utslippsprisen på norske klimagassutslipp.

Utvalget tilrår at det utarbeides samlede planer for forvaltning av de viktigste kategorier økosystemer, og at det utredes tilskuddsordninger for å gi kommunene bedre incentiv for å ivareta arealer som er viktige for biologisk mangfold.

Utvalget mener at nåværende nasjonal regulering av miljøgifter med forbud eller utslippsgrenser i hovedsak fungerer godt. Det anbefales også at støtteordninger med negativ virkning på biologisk mangfold, miljøgifter eller andre miljøgoder bør gjennomgås med sikte på avvikling eller omlegging.

- Vi vil nå gå gjennom utredningen, og tar sikte på å sende den på bred høring. Flere av spørsmålene utvalget har tatt opp, særlig rundt virkemiddelbruken i arbeidet mot klimaendringer, vil være sentrale i debattene i tiden som kommer, sier statssekretær Henriette Westhrin.

Administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå, Øystein Olsen, har ledet utvalget, som for øvrig har vært sammensatt med representanter fra eksperter på økonomi, biologi og teknologi.

______________________

Se også:
Pressemelding fra utvalget
NOU 2009:16
Lysark brukt under presentasjonen