Historisk arkiv

Fersk fisk i butikk vil bli merket med fangst- og slaktedato

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- Målet med de nye merkekravene er å gi forbrukerne bedre informasjon om hvor fersk fisken er. Forbrukerne har gitt tydelige signaler på at de ønsker mer informasjon om dette, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen. – Jeg tror også at dette tiltaket vil bidra til å bedre kvaliteten på den ferske sjømaten. Vi i Norge har tilgang på fersk sjømat av ypperste kvalitet. Dette fortrinnet bør vi utnytte i det daglige kostholdet, sier fiskeri- og kystministeren.

Fiskeri- og kystdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet vil sammen innføre nye merkekrav for fersk fisk som omsettes til forbruker. De nye kravene skal blant annet gi forbrukerne informasjon om fangstdato for villfanget fisk eller slaktedato for oppdrettsfisk. Dette kommer i tillegg til dagens merking med holdbarhetsdato. Ordningen vil gi forbrukerne et grunnlag til å stille høyere krav til kvaliteten på fisken de spiser.

Forbrukerrådet gjennomførte i juli i fjor en omfattende undersøkelse av kvaliteten på fisk i norske fiskedisker, og fant at det var et stort forbedringspotensial. I tillegg har flere rapporter vist at forbrukere ønsker bedre tilgang på fersk fisk, og at ferskhet fremheves som det viktigste kvalitetskriteriet for fisk.

Merkekravene vil stille næringsaktørene gjennom hele kjeden overfor en rekke praktiske utfordringer. For å gi næringen nok tid til å tilpasse seg, vil de nye kravene først gjelde fra 1. januar 2010.

I tillegg til fangst- og slaktedato vil de nye merkekravene også inneholde krav som vil være felles for hele EØS-området. Det betyr at fersk og frossen fisk i disk skal være merket med blant annet art, produksjonsmåte (oppdrettet eller villfisk) og fangstområde. Disse kravene vil gjelde fra 1. januar 2009.

Kontakt:
Pressevakt tlf. 22 24 66 99
eller a
vdelingsdirektør Elisabeth Wilmann tlf. 22 24 64 77, mobil 412 33 014