Historisk arkiv

Vergemålsprosjektet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Bankutredning ut på høring

Den nye vergemålsloven forutsetter at de midler som skal forvaltes av vergemålsmyndigheten (fylkesmann), skal plasseres på individuelle konti i bank - og på like nasjonale vilkår. Advokatfirmaet Grette har utredet hvordan en kan gå fram for å få dette til på en riktig og god måte, og hva som er aktuelle nasjonale vilkår. Ekspertutredningen fra Grette foreligger nå - og den vil sendes ut på en begrenset høring før departementet tar stilling til anbefalingene. Utredningen kan du lese her. Begynn gjerne med kap. 11 som er anbefalingene.

Utkast til informasjons- og opplæringsstrategi foreligger

Steria AS har med bistand av en intern ressursgruppe utarbeidet forslag til informasjons- og opplæringsstrategi for den nye vergemålsforvaltningen. Utkastet underlegges nå en intern høringsrunde før strategien tas opp til beslutning før sommeren. Første viktige milepæl i strategien er at en første versjon av vergemålsportalen skal lanseres 10. oktober høsten 2012. Utkastet kan du lese her. Synspunkter og innspill på strategien kan sendes bente.alvestad@sivilrett.no innen 21. mai.

Oppdatert prosjektplan for gjennomføringsfasen

Gjennomføringsfasen av vergemålsreformen går fra 1.1.2012 til 1.7.2013. Arbeidet styres av en overordnet nasjonal prosjektplan. Siste versjon av prosjektplanen (ajour pr. 1. mai 2012) finner du her 

Sluttrapporten fra forprosjektet godkjent

Justisdepartementet har nå godkjent sluttrapporten fra forprosjektet og godkjent rammene for gjennomføringsprosjektet fra mot ikrafttredelsesdato 1.7.2013. Hele sluttrapporten kan leses her.

 

Statsbudsjettet for 2012 gir viktige avklaringer

I forslaget til statsbudsjett for 2012 foreslår Regjeringen å øke bevilgningen til vergemålsordningen med 42 mill. kroner til totalt 62 mill. kroner for 2012 for å forberede iverksetting av den nye vergemålsloven. Det tas sikte på at loven kan tre i kraft 1. juli 2013.

Samtidig fastslår Regjeringen at den sentrale vergemålsmyndigheten skal etableres på Hamar som en ny avdeling i Statens sivilrettsforvaltning. Enheten skal samlokaliseres med Spesialenheten for politisaker.

 

Høringsuttalser til foreløpig forprosjektrapport

Det kom inn synspunkter og innspill fra 33 ulike instanser til den foreløpige høringsrapporten (jfr nyhetssak nedenfor). 10 av innspillene var fra andre departementer, 10 fra ulike fylkesmannsembeter, 7 fra andre offentlige organer og 6 var fra ulike interesseorganisasjoner. Et sammendrag av høringsuttalelsene finner du her. Hvis du ønsker å lese alle høringsuttalelsene kan du klikke her (stort dokument- 5 MB).

Med utgangspunkt i høringsuttalelsene, og fastsettelse av budsjetter og ikrafttredelsestidspunkt for ny vergemålslov som antas å komme i statsbudsjettet for 2012, vil det ble utarbeidet en endelig forprosjektrapport som vil legges til grunn for gjennomføring av vergemålsreformen.

 

Vergemålsreformen tar form - foreløpig forprosjektrapport sendt på høring

Som planlagt ble den foreløpige forposjektrapporten med forslag til hvordan vergemålsreformen skal gjennomføres, sendt på begrenset høring 15. juli. Rapporten har forslag om mål, oppgaver, arbeidsprosesser, datastøtte og økonomiske rammer samt instrukser for finansforvaltningen i den den nye vergemålsforvaltningen. Rapporten legger til grunn at anslagsvis 100 personer i dagens overformynderier har rett til overgang til staten som følge av regelverket om virksomhetsoverdragelse. Forprosjektet anbefaler at den nye vergemålsloven tidligst trer i kraft 1. januar 2013, men understreker at det er de politiske myndighetene som skal ta stilling til gjennomføringstidspunktet. Høringsfristen er 1. september.

Rapporten i sin helhet kan du lese her Og høringsbrevet med oversikt over høringsinstansene finner du her.  Hovedrapporten bygger på en rekke vedlegg som er utarbeidet av arbeidsgrupper og delprosjekter. De som publiseres er:

  • Rapport fra delprosjekt 5: Arbeidsprosesser og datastøtte. Den finner du her med vedleggene:
  • 1: De framtidige arbeidsprosesser i vergemålsforvaltningen her
  • 2. Brukstilfellebeskrivelser for vergemålsforvaltningen her
  • 3. Logisike komponenter og løsningsskisser for vergemålsapplikasjonen her
  • 4. Sikkerhet, risiko og sårbarhet for ny dataløsning her
  • Rapport fra delprosjekt 6: Finansforvaltning her
  • Rapport fra delprosjekt 7: Sentral vergemålsforvaltning her
  • Rapport fra delprosjekt 8: Lokal vergemålsforvaltning her med vedlegg: 
  • Notat om arkiv for ny vergemålsforvaltning her 

 

Statusrapport for Vergemålsprosjektet pr. 1.4.2011

Vergemålsprosjektet er pr. 1.4 godt etablert i samsvar med mål, rammer og planer. Riggingen har tatt tid, og prosjektet går nå inn i en krevende produksjonsfase i delprosjektene som varer ut juni hvoretter fakta, analyser og anbefalinger skal settes sammen til et helhetlig høringsnotat. Statusrapport pr. 1.4 finner du her

Alle delprosjektene bemannet og i gang

I alt er det 8 ulike temaer som utredes i forprosjektet som skal designe den nye vergemålsforvaltningen. Et 30-talls personer er engasjert i ulike grupper og roller. En oversikt over hele bemanningen i prosjektorganisasjonen finner du her

Prosjektplan for forprosjektfasen

I første omgang skal det gjennomføres et forprosjekt som skal vise på overordnet nivå hvordan den nye vergemålsforvaltningen skal organiseres, hva slags datastøtte som er nødvendig for å håndtere de rundt 30.000 løpende vergemålene og hvordan forvaltningen av de økonomiske midlene på vel 13 milliarder kroner skal foregå på en god måte. Et spesielt fokus rettes mot hvordan overføringen av dagens saker og verger fra kommunene til fylkesmennene skal skje i praksis. Planen for forprosjektet kan lese her

Vergemålsprosjektet

Vergemålsprosjektet skal forberede vergemålsreformen slik at den kan realiseres på en god måte for alle berørte parter fra det tidspunkt Stortinget bestemmer. Det er i Statsbudsjettet for 2011 bevilget 20 mill. kroner til forberedelsen. Et forprosjekt er nå etablert i Sivilavdelingen i Justisdepartementet. Mandatet for forprosjektet er:

• Bygge opp den sentrale prosjektorganisasjon for gjennomføring av 
  vergemålsreformen

• Bidra til at de budsjettmessige forutsetningene for gjennomføring av reformen
  kvalitetssikres og spilles inn i departementets budsjettprosess for 2012 og senere
  budsjettår

• Lage nødvendige planer for gjennomføring av reformen, som kan tilpasses ulike
  gjennomføringstidspunkter

• I samarbeid med Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet og fylkesmennene
  avklare de administrative og faglige rammer som skal til for at fylkesmennene kan
  bygge opp den lokale vergemålsmyndigheten

• I samarbeid med Statens sivilrettsforvaltning (SRF) avklare de administrative og faglige
  rammer som skal til for at SRF kan bygge opp den sentrale vergemålsmyndigheten

• I samarbeid med Innvandringsavdelingen avklare de administrative og faglige
  rammer som skal til for at representantordningen for enslige mindreårige asylsøkere
  (EMA) kan etableres parallelt og integreres i vergemålsreformen

• Etablere og vedlikeholde relevant dialog med aktuelle samarbeidspartnere og
  interessenter

• Etablere systemer for intern og ekstern informasjon i forbindelse med
  forberedelse av reformen, og sørge for relevant informasjon i forprosjektfasen

Prosjektorganisasjon

Prosjektleder: Oddbjørn Vassli
oddbjorn.vassli@jd.dep.no . Tlf. 901 35 833