Historisk arkiv

Lykke til med leksehjelp!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Fra skolestart i høst får om lag 240 000 elever en ny rettighet: Alle på første til fjerde trinn har nå rett til gratis leksehjelp to timer i uka.

Fra skolestart i høst får om lag 240 000 elever en ny rettighet: Alle på første til fjerde trinn har nå rett til gratis leksehjelp to timer i uka.

Leksehjelp skal sikre at alle elver har det samme utgangspunkt for å lykkes i skolen, uavhengig av hvor mye hjelp de får til lekser hjemme. Både foreldre og elever opplever travle hverdager. Derfor tror jeg også mange vil sette pris på at leksene er gjort før kvelden kommer. De minste elevene har gjerne ikke så mye lekser, men også de trenger å øve seg for å komme godt i gang med blant annet lesing. Dessuten er det viktig å få gode arbeidsrutiner tidlig.

Lekser er et bindeledd mellom skole og hjem. Gjennom leksene får foreldre vite hva elevene holder på med i fagene. Dette samarbeidet må vi ta vare på, selv om mer av leksene blir gjort på skolen.

Et godt eksempel er Nesoddtangen skole som oppfordrer foreldre til å ha en fast samtale med ungene hver uke der de snakker sammen om skolearbeidet.

Leksehjelptilbudet skal ha god kvalitet.


Derfor har kommunene fått penger slik at lærerne kan bidra til å organisere leksehjelpen.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen besøker
Nesoddtanget SFO. Foto: KD

Vi vet at mange kommuner for eksempel har fått til et godt samarbeid mellom lærere og assistenter i SFO om leksehjelpen.

Mange elever får nå tilbud om skyss etter leksehjelp i stedet for etter skoletid. Noen kommuner jobber fortsatt med å finne de beste løsningene for skyss til og fra leksehjelpen.

Jeg vil ønske alle elever, lærere og assistenter lykke til med den nye leksehjelpordningen og det nye skoleåret.