Historisk arkiv

Statsråden mottok evaluering av Bokavtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

I dag, 27. mai 2009, mottok kultur- og kirkeminister Trond Giske Telemarksforsknings evaluering av Bokavtalen. Rapporten er skrevet på oppdrag fra Kultur- og kirkedepartementet og undersøker effekten av Bokavtalen som litteraturpolitisk virkemiddel.

I dag mottok kultur- og kirkeminister Trond Giske Telemarksforsknings evaluering av Bokavtalen. Rapporten er skrevet på oppdrag fra Kultur- og kirkedepartementet og undersøker effekten av Bokavtalen som litteraturpolitisk virkemiddel.

Avtalen om handelssamarbeid mellom Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen er utformet innenfor et midlertidig unntak fra den generelle konkurranselovgivningen, med varighet ut 2010. Rammene for Bokavtalen ble vedtatt i 2004-2005 og representerte en viss liberalisering av bokbransjen sammenlignet med den forutgående Bransjeavtalen fra 1999. Samtidig har det skjedd store endringer i bokhandlenes og forlagenes eierstrukturer.

I evalueringen analyserer Telemarksforskning et bredt spekter av bransjestatistikk og annet tilgjengelig materiale. I tillegg har flere bransjerepresentanter blitt intervjuet. Rapporten gjennomgår utviklingen innen bokhandlerstrukturen, bokprisene, bredden i litteraturtilbudet, boksalg og boklesing, skolebokmarkedet samt lønnsomhetsutviklingen hos bokhandler og forlag.

Evalueringsrapporten blir en viktig del av beslutningsgrunnlaget for utformingen av litteraturpolitikken i Norge framover.

Rapporten Evaluering av Bokavtalen