Historisk arkiv

Landskap: Naturtyper kartlagt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landskap: Som første fylket i landet er Aust-Agder nå ferdig med å kartlegge naturtyper og biologisk mangfold. Arbeidet har foregått siden 1999, og kommunene har hatt ansvaret for gjennomføringen.

Landskap: Naturtyper kartlagt

Landskap: Som første fylket i landet er Aust-Agder nå ferdig med å kartlegge naturtyper og biologisk mangfold. Arbeidet har foregått i årene fra 1999, og det er kommunene som har hatt ansvaret for gjennomføringen.

Naturbasen
Landskap: Eikeskog. Foto: LMD
Det er gjort kartfestinger av over 4000 punkter og områder. Det vil si vel 2200 artsforekomster og nesten 1800 naturtypearealer, noe som utgjør vel 2 % av kommunenes totale areal. Den enkleste tilgangen til all informasjonen er via Fylkesmannens nettsider hvor alle dataene ligger inne på Naturbasen.

Rikt biologisk mangfold
I kystsonen har det vært særlig fokus på artsrike strandenger og strandskoger med svartor og gjengroingen mot takrørskoger som har et mindre biologisk mangfold. Av skogstypene er det eik- og lindeurskogene som er godt dokumentert med et særlig rikt mangfold og med en lang kontinuerlig historie. I indre deler av fylket er det grasmarks(edel)lauvskog og gamle slåtteenger som er mest fokusert.

Landskap: Kommunene i Aust-Agder har kartlagt naturtyper og biologisk mangfold.