Historisk arkiv

Landbruk: Sats på storfekjøtt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Bøndene i Akershus har gode muligheter til å satse på å produsere storfekjøtt, sa landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen på i møte med romeriksbønder på Jessheim mandag.

Landbruk: Bøndene i Akershus har gode muligheter til å satse på å produsere storfekjøtt, sa landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen på i møte med romeriksbønder på Jessheim mandag. Fra 1999 til 2006 sank tallet på melkekyr her i landet med 54.000, mens det på samme tid ble bare 22.000 flere ammekyr.

Mulighet for næringsutvikling
- Det betyr drøyt 32.000 færre kalver på 7 år. Og mindre potensial for å dekke etterspørselen – eller tilsvarende økende mulighet for å starte med spesialisert storfekjøttproduksjon. Fortsetter dette må en betydelig del av storfekjøttforbruket dekkes med import. Det blir det ikke beiting av. Og det blir det ikke næringsdrift på norske landbrukseiendommer og industri av, sa Riis-Johansen. Han mener dette heller er en mulighet for næringsutvikling hos flere bønder og ser mange grunner til at Akershus skulle få tilbake mer grasarealer. Ikke minst mener han det er et sterkt miljøargument for å dyrke mer gras i områder som i dag har mye åpen åker.

- Hvis vi regner at Akershus kunne ta en tredel av veksten – 10.000 ammekyr – og vi fikk en produksjon på 100 slakt per bruk som starter opp, betyr det mulighet for å satse på spesialisert storfekjøttproduksjon på 100 bruk i Akershus, sa Riis-Johansen som avviste at det er økonomisk uinteressant.

- Vi vet også at de som mestrer de faglige utfordringene i produksjonen ut fra brukets samlede ressursgrunnlag og har optimal tilpasning av driftsopplegget, oppnår tilfredsstillende driftsøkonomi. 

Kampen om matjorda
Han slo også et slag for å holde jordvernfanen høyt hevet på Romerike. - Kampen om matjorda er kanskje den viktigste av alle kamper på lang sikt. Det foregår ”et slag” om de knappe jordressursene våre, og nedbyggingen foregår i alt for raskt tempo. Den aller største utfordringen når det gjelder dyrka mark og økt press i dette området framover mot 2020, er spørsmålet om en 3. rullebane på Gardermoen. Med dagens kapasitet, er det rom for å doble flytrafikken på Gardermoen. Det sier seg selv, at med et behov ut over dette, vil det medføre enda sterke press på dyrka mark i området, sa Terje Riis-Johansen.  

Landbruk: - Bøndene i Akershus har gode muligheter til å satse på å produsere storfekjøtt, sa landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen på i møte med romeriksbønder på Jessheim mandag.