Historisk arkiv

Planter: Nordisk innsats for plantegenetiske ressurser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Planter: Det nordiske ministerrådet for fiskeri, jordbruk, skogbruk og mat skal etter norsk initiativ diskutere støtte til bønders lokale bevaring av plantegenetiske ressurser i utviklingsland. Bidragene skal komme gjennom årlige bidrag til den internasjonale plantetraktatens fond for Benefit Sharing.

Planter: Det nordiske ministerrådet for fiskeri, jordbruk, skogbruk og mat skal etter norsk initiativ diskutere støtte til bønders lokale bevaring av plantegenetiske ressurser i utviklingsland. Bidragene skal komme gjennom årlige bidrag til den internasjonale plantetraktatens fond for Benefit Sharing.

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen foreslår overfor nordiske land å bidra til å sikre bønders lokale bevaring av plantegenetiske ressurser i utviklingsland, gjennom å styrke oppbygging av den internasjonale plantetraktaten for mat og landbruk (ITPGRFA)s fond for Benefit Sharing. Statsråden fremmet forslaget første gang under åpningen av Svalbard Globale frøhvelv på Svalbard i februar i år.  

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen oppfordrer nå nordisk ministerråd for fiskeri, jordbruk, skogbruk og mat til å bidra til å sikre bønders lokale bevaring av plantegenetiske ressurser og planteforedling i utviklingsland. Dette skal skje ved å styrke oppbygging av den internasjonale plantetraktaten for mat og landbruks Benefit-Sharing fond. Norge ønsker også at Nordisk ministerråd sender en appell til andre vestlige land om å gjøre det samme. De nordiske ministre for fiskeri, jordbruk, skogbruk og mat skal diskutere saken under Nordisk ministerråds sommermøte i Växjö, Sverige 26. juni 2008. 

Norge har besluttet å gi en årlig støtte tilsvarerende 0,1 prosent av bruttoomsetningen av såvarer til den internasjonale plantetraktatens fond for Benefit Sharing. Dette skal komme som et frivillig tillegg til de avgiftsforpliktelser som traktaten pålegger innenfor det multilaterale system. Ved å stille opp frivillig gjennom ITPGRFAs Benefit-Sharing fond, signaliseres vilje til å følge opp forpliktelser knyttet til målet om en rettferdig fordeling av utbytte fra bruk av genetisk mangfold.    

Det nordiske samarbeidet om plantegenetiske ressurser har en sterk internasjonal posisjon. Den norske beslutningen har vakt internasjonal oppmerksomhet. Et felles nordisk initiativ til Benefit-Sharing fondet vil forsterke denne interessen og kan gi regelmessige og betydelige inntekter til fondet. Dette kan igjen bidra til å skape økt oppslutning om plantetraktatens multilaterale system blant utviklingslandene. Det vil trygge plantegenetiske ressurser for mat og landbruk.  

Ved åpningen av Svalbard Globale frøhvelv i februar 2008 framhevet landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen bidraget som bøndene, og spesielt fattige bønder i utviklingsland, gir til genetisk mangfold og lokal matsikkerhet ved å bruke og utvikle plantemateriale og tilpasse dette til klimaendringer og andre nye vilkår. 

- Det virkelige arbeidet med å velge ut, ta vare på og forbedre det genetiske mangfoldet av kulturplanter, har gjennom årtusener funnet sted ute på åkrene, sa Terje Riis-Johansen under fagkonferansen ved åpningen av frøhvelvet. 

- Åpningen av frøvhvelvet avslutter ikke de anstrengelsene. Den norske regjeringen er fullstendig klar over bidragene fra bønder verden over. Og nå er tiden inne for betale litt tilbake. 

Planter: Nordisk innsats for plantegenetiske ressurser.