Historisk arkiv

Økologisk: Mange vil bli foregangsfylke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Økologisk: 18 fylker ønsker å bli økologiske foregangsfylker og har sendt inn sine skisser og planer til Statens landbruksforvaltning. I innspillene har fylkene satt egne mål for økologisk produksjon og forbruk.

Økologisk: 18 fylker ønsker å bli økologiske foregangsfylker og har sendt inn sine skisser og planer til Statens landbruksforvaltning. I innspillene har fylkene satt egne mål for økologisk produksjon og forbruk. 

Landbruks-og matminister Lars Peder Brekk utfordret i februar i år alle fylker til å levere inn planer for å bli foregangsfylker for økologisk produksjon. De som får foregangsstatus vil bli prioritert ved tildeling av fylkesvise midler. Det er opp til fylkene selv å skissere hva slags utviklingsansvar og innsatsområder de kan ta for å bidra til at målet om 15 prosent økologisk produksjon og forbruk kan oppnås på landsbasis. De som kan vise til best evne og realistiske tiltaksplaner innen økologisk produksjon og forbruk, vil kunne få foregangsstatus. 
 
     
Økologisk: Melk er ett av de sentrale utviklingsområdene innen økologisk produksjon. Foto: LMD

Foregangsfylker før sommeren
Statens landbruksforvaltning og Landbruks- og matdepartementet går nå gjennom materialet fra fylkene med tanke på å finne de rette kandidatene til foregangsstatus. Alle vil få en tilbakemelding, og de mest interessante vil bli oppfordret til å levere inn en endelig søknad innen 1. juni. Målet er å få opprettet minimum ett økologisk foregangsfylke før sommeren og totalt tre i løpet av 2009. Antallet foregangsfylker som blir opprettet avhenger av søknadene. 

De sentrale utviklingsområdene (f.eks melk, korn, frukt og grønt etc) innen økologisk produksjon og omsetning skal dekkes gjennom at foregangsfylkene tar et særskilt ansvar for sitt utviklingsområde. Det vil bli lagt opp til en ny søknadsrunde i 2010 dersom ikke de nødvendige utviklingsområdene blir dekket i 2009. Et fylke som får status som økologisk foregangsfylke, må kunne dokumentere at de når målsetningene. 

Økologisk: 18 fylker ønsker å bli økologiske foregangsfylker og har sendt inn sine skisser og planer til Statens landbruksforvaltning.