Historisk arkiv

Plantet tre for 100 år med Oslos skolehager

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Planter: 25. mai 1901 åpnet Oslos første skolehage. 25. mai 2009 markerte landbruks- og matminister skolehagenes første 100 år i Geitmyra skolehage. - Et viktig jubileum, mener Brekk.

Planter: 26. mai 1901 åpnet Oslos første skolehage. 26. mai 2009 markerte landbruks- og matminister skolehagenes første 100 år i Geitmyra skolehage. - Et viktig jubileum, mener Brekk.

- Tenk på det at i hundre år har barn gravd, plantet, sådd, luket og høstet nettopp i denne jorda her hvor vi står. Bybarn har fått spise grønnsaker som de har dyrket selv. Barna har fått og får lære om det som vokser og gror og om det å bli glad i natur og matproduksjon. Det er en flott å få lære gjennom å få ansvar, og å få prøve, og gjennom samarbeid, sa Brekk til de frammøtte - blant andre barn fra Bjølsen, Sagene og Ila skoler.

Brekk utfordret byråd for kultur og utdanning i Oslo, Torger Ødegaard, til å love å bevare og satse på de rundt 20 skolehagene som fortsatt finnes i Oslo. Sammen fikk de to æren av å plante et epletre - det 351. i Geitmyra skolehage.

- Min oppfordring til deg er derfor, Torger: Ta vare på skolehagene, de er mer enn bare grønne lunger i bybildet. Jeg er veldig opptatt av å bevare den dyrka jorda slik at den kan brukes til å produsere mat på. Det gjelder også skolehager i de store byene. I Oslo hadde dere 50 skolehager for 10 år siden, men nå er bare omkring 20 igjen. Pass godt på disse, og prøv å ta i bruk mer areal til dette gode formålet, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Sammen med Hageselskapet har Landbruks- og matdepartementet invitert barn i Oslo til å så pyntegresskar med sikte på å lage den festligste gresskaroppsatsen til høsten. Frøposer er gjort i stand av Hageselskapet og kan fås ved henvende seg til Utdanningsetaten i Oslo kommune ved skolehagekoordinator Tore Faller. Han kan nås på tore.faller@ude.oslo.kommune.no


Fra venstre, Oslos byråd for kultur og utdanning i Oslo, Torger Ødegaard og Landbruk sog matminister Lars Peder Brekk under treplantingen. Foto: LMD 

Planter: 26. mai 1901 åpnet Oslos første skolehage. 26. mai 2009 markerte landbruks- og matminister Lars Peder Brekk skolehagenes første 100 år i Geitmyra skolehage. - Et viktig jubileum, mener Brekk.