Historisk arkiv

Går imot gjenåpning av THORP-anlegget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Britiske myndighter har anbefalt å gjenåpne reprosesseringsanlegget THORP i Sellafield i nær fremtid. Den britiske regjeringen vil trolig om kort tid ta stilling til saken. Miljøvernminister Helen Bjørnøy er bekymret for sikkerheten ved anlegget, og har i et brev til sin britiske kollega bedt den britiske Regjeringen om ikke å gjenåpne anlegget.

Dato: 09.06.06

Miljøvernministeren går imot planer om gjenåpning av THORP-anlegget i Sellafield

Britiske myndighter har anbefalt å gjenåpne reprosesseringsanlegget THORP i Sellafield i nær fremtid. Den britiske regjeringen vil trolig om kort tid ta stilling til saken. Miljøvernminister Helen Bjørnøy er bekymret for sikkerheten ved anlegget, og har i et brev til sin britiske kollega bedt den britiske Regjeringen om ikke å gjenåpne anlegget. Bjørnøy har også henvendt seg til sine nordiske kolleger og tatt initiativ til en felles nordisk henvendelse til den britiske regjering om saken.

En alvorlige lekkasjen av radioaktivt materiale fra THORP som ble oppdaget i april 2005 førte til stengning av anlegget for reparasjon og for å følge opp myndighetenes krav til forbedring av sikkerheten. Lekkasjen har for øvrig ført til at britiske tilsynsmyndigheter nylig har anmeldt operatørselskapet British Nuclear Group for brudd på sikkerhetskrav i gjeldende godkjenning av anlegget.

Bjørnøy finner det derfor svært skuffende at Storbritannia nå ser ut til å ville gjenåpne anlegget. En gjenopptakelse av driften ved THORP vil skape mer høyradioaktivt avfall som både utgjør et stort forurensningspotensiale og en sikkerhetsmessig risiko. Bjørnøy frykter at en gjenåpning vil øke faren for et akutt utslipp fra anlegget. Et slikt utslipp vil også kunne nå norske land- og sjøområder. Lekkasjen i april i fjor, som for øvrig først ble oppdaget først etter flere måneder, samt en rekke andre hendelser, tyder på at sikkerheten ved THORP-anlegget ikke er god nok.

Les brevet til den britiske miljøvernministeren (pdf)

Les brevet til de nordiske miljøvernministrene (pdf)