Historisk arkiv

Norge og FN sammen for å redde skog

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen vil støtte FNs nye program mot avskoging i utviklingsland med inntil 200 millioner kroner. Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim var til stede da FNs generalsekretær Ban Ki-Moon og statsminister Stoltenberg sammen lanserte det nye initativet i New York.

FNs klimapanel regner med at nedhugging av skoger nå bidrar til nær 20 prosent av jordens samlede klimagassutslipp.

Med det nye skogprogram REDD (Reduced Emissions from Deforestation and Forest Degradation) vil land som Indonesia, Papua New Guinea og Bolivia få støtte til å utarbeide gode nasjonale planer for å bevare regnskog og annen skog, og til å få på plass systemer for å overvåke skog og karboninnholdet i skog.  

Statsminister Jens Stoltenberg og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim under lanseringen av skogprogrammet REDD. Foto: UD.
Statsminister Jens Stoltenberg og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim under lanseringen av skogprogrammet REDD. Foto: UD.

Under et FN-møte om klimaendringer og utvikling samme dag, understreket Solheim hvor viktig arbeidet med å bevare regnskog er.

– Gjennom å bevare skogen bidrar vi til å sikre et verdifullt biologisk mangfold, vi sørger for at urfolk kan fortsette å leve i og av skogen, og samtidig bidrar vi til å redusere utslippene av klimagasser, sa Solheim.

Solheim har denne uken deltatt på flere toppmøter i FN om blant annet klima og utvikling i forbindelse med åpningen av FNs 63. generalforsamling.