Historisk arkiv

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

Forsterker innsatsen for sukkertaren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Ytterligere 3 millioner kroner skal brukes til å øke kunnskap om årsak og effekter av sukkertare-døden på Vestlandet.

Regjeringen har bevilget 3 millioner kroner for å øke kunnskapen om sukkertaredøden. Foto: NIVA.
Regjeringen har bevilget 3 millioner kroner for å øke kunnskapen om sukkertaredøden. Foto: NIVA.

- Mer penger øker sannsynligheten for å bevare sukkertareskogen langs kysten på Vestlandet. Vi må opprettholde økosystemer som gir mat og oppholdssted for krepsdyr, yngel og fisk, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

I forslaget til revidert nasjonalbudsjett er det derfor satt av tre ferske millioner til mer forskning på den alvorlige situasjonen. Sukkertaren er i ferd med å forsvinne: 90 prosent har blitt borte langs Skagerrakkysten i løpet av de siste ti årene. Halvparten har forsvunnet i Rogaland og Hordaland.

- Vi ser at klimaendringene i kombinasjon med forurensning rammer oss og får store konsekvenser for livet i havet. Der sukkertareskogen er forsvunnet, er tre av fire dyr blitt borte. Mange dyr mister sitt livsnødvendige skjulested. De videre konsekvensene av dette kan vi tenke oss, sier miljøvernministeren.

I 2005 ble det satt av 3 millioner kroner til å kartlegge omfanget av sukkertare-døden, identifisere årsaker og kilder, samt kartlegge konsekvensene av forsvinningen. I 2006 ble det bevilget  4 millioner kroner og prosjektet videreføres med styrket innsats i år.

Les mer om revidert nasjonalbudsjett 2007