Historisk arkiv

Norsk støtte gir klimakutt i Polen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøkte søndag prosjekter der økt bruk av fornybar energi og energieffektiviseringstiltak har gitt både reduserte klimautslipp og bedre lokal luftkvalitet og helse i polske kommuner.

Solheim deltar på EUs uformelle miljøministermøte i Sopot 11.-12. juli og benyttet anledningen til å besøke noen av de mange prosjektene hvor Norge gjennom EØS-midlene bidrar til sosial og økonomisk utjevning i Europa.

I Dziegon er det gjennomført energieffektiviseringstiltak i rådhus, kommuneadministrasjon og flere skolebygg. I tillegg er det installert solfangere for vannbåren varme i ca 300 husstander. Solheim var hjemme hos en familie som har fått innstallert solfangere.

- Veldig flott å se så konkrete resultater av dette arbeidet. Denne byen var plaget med tidvis svært dårlig luftkvalitet blant annet fordi folk måtte brenne søppel og annet for å få varmt vann. Med disse solfangerne på plass er det slutt på det, sier Solheim.

Miljøsektoren mottok mest støtte fra EØS-midlene i Polen i perioden 2004-2009, med mer enn en femtedel av finansieringen. Halvparten av dette, mer enn 50 millioner euro, ble gitt i støtte til 89 prosjekter innen energisparing og fornybar energi. I årene fremover vil Norge bidra videre for å redusere CO2-utslipp, bevare naturmangfold og bidra til bedre miljøtilsyn og overvåking.

- Miljøproblemene kjenner ingen landegrenser, og jeg er glad for å se at EØS-midlene kommer mange mennesker til gode på en mest mulig effektiv måte blant EUs nyeste medlemsland, sier Solheim..

Støtten til vern av kulturarv i Polen har også hatt stor betydning, og det har vært utstrakt samarbeid mellom norske og polske myndigheter og kulturarvinstitusjoner. Solheim fikk se resultatene av restaureringsarbeidet ved Malbork-slottet, som står på Unescos verdensarvliste og har en spesiell rolle i polsk og europeisk kulturhistorie. Prosjektet vil ha positiv effekt på regionen pga. økt turisme, som igjen kan føre til oppsving i lokal økonomi og kulturelle aktiviteter.

- Malbork-slottet er et svært viktig kulturminne for hele Europa. Her har viktige begivenheter i vår felles historie blitt påvirket siden 1300-tallet. Jeg er glad for at norske penger kan være med å bidra til bevaringen av et så viktig kulturminne, sier Solheim, og fortsetter: Jeg ser frem til videre samarbeid mellom norske og polske myndigheter, kommuner, forskere og frivillige organisasjoner både på miljø- og kulturarvområdet. Vi både gir og får kunnskap gjennom dette arbeidet.

Les mer om EØS-midlene på fondenes egne nettsider.
Les mer om EØS-midlene på UDs nettsider.

Miljø- og utviklingsministeren vises rundt på Malbork-slottet. Slottet fra 1300-tallet settes i stand ved hjelp av norske EØS-penger. Foto: Miljøverndepartementet

 

Miljø- og utviklingsministeren sammen med ordføreren i Dziegon, Mr Kazimierz Szewczun, foran en solfanger montert på et bolighus.