Historisk arkiv

Åpningen av Reinheimen nasjonalpark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Billingen i Skjåk

Sjekkes mot fremføring!

Ordførere, fylkesmenn, fylkesordførere, fylkesdirektør, biskop kjære alle naturvenner!

Dette har jeg gledet meg til lenge – komme til Skjåk og feire kommunens første nasjonalpark.

Reinheimen er Norges tredje største nasjonalpark – og den 5. parken innenfor nasjonalparkriket i Oppland!

Det er det grunn til å være stolte av!

Gjennom et nettverk av nasjonalparker, landskapsvernområder og naturreservater er nå de viktigste delene av de storslåtte fjellområdene sentralt i Sør-Norge sikret for fremtiden.

Det er mange grunner til å glede seg over at Reinheimen ble nasjonalpark 24. november i fjor:

  • For det første er dette et viktig område for villreinen, som vi har et internasjonalt forvaltningsansvar for. Nasjonalparken, sammen med etableringen av seks landskapsvernområder og et naturreservat, bidrar til å sikre et stort og viktig villreinområde.
  • For det andre sikrer vernet store natur- og kulturkvaliteter for fremtiden. Naturperlene ligger på rekke og rad i denne trekanten av høyfjell mellom Ottadalen, Romsdalen og Gudbrandsdalen, fra vidder og runde fjell i øst til det spektakulære tindelandskapet i vest.
  • Og for det tredje er dette store, sammenhengende området en garanti for at både vi og generasjonene etter oss kan søke ro, samle krefter og oppleve naturglede og nærhet til det opprinnelige gjennom det tradisjonelle, enkle friluftslivet.

Menneskene har alltid benyttet Reinheimen. Her finner vi bl.a. boplasser fra både steinalder og bronsealder. Fangst- og veidefolk på søk etter vilt og fisk var flittige brukere av fjellet. Hundrevis av fangstanlegg for rein vitner om en intensiv jakt.

Aktivitetene som har foregått i stor skala opp gjennom historien, står i sterk kontrast til forestillingen vi ofte har av fjellområdene som urørte villmarksområder. Menneskene har gjennom tusener av år tatt ut de ressursene som fjellet har gitt – men ikke mer enn hva naturen har tålt.

Nå lever vi i en tid med økende press på natur- og fjellområder. Det er ulike oppfatninger om hvordan vi best kan ta vare på de store naturområdene våre. Det er delte meninger om vern er det beste virkemidlet. Mange ganger er det vanskelig å enes om et felles resultat.

Jeg er imidlertid overbevist om at de aller fleste her er enige om at vi må ta vare på de store natur- og kulturhistoriske verdiene i Reinheimen. 

Jeg er overbevist om at å verne dette område som nasjonalpark, er den mest effektive måten å sikre disse verdiene på. Nasjonalparken vil, sammen med de andre verneområdene, hindre framtidige inngrep og aktivitet som kan ødelegge natur og kulturminner. Dette er verdier som utgjør selve identiteten i denne delen av Norge.

Fordi vern ofte er så konflikt fylt, er prosessene viktige. Regjeringen er derfor svært opptatt av at verneplanprosessene blir så smidige og gode som mulig. Vi er opptatt av å avveie ulike interesser og forene ulike behov, samtidig som vi sikrer verdifulle områder for ettertiden. Dette tror jeg vi har fått til i Reinheimen.

Vi har et felles mål: Ta vare på Reinheimen. Derfor har vi - uavhengig av kommune- og fylkesgrenser, storsamfunn og lokalsamfunn – i felleskap funnet fram til gode løsninger.

Hensynet til naturens egenverdi og til kommende generasjoner må komme først. Derfor er det innført noen bruksbegrensninger. Men jeg er spesielt glad for at utformingen av verneområdene tar hensyn til at lokalsamfunnet fortsatt skal kunne bruke naturen her på tradisjonelt vis. Det vil derimot ikke være aktuelt med større utbygginger eller hyttebygging som kan være i strid med vernet.

All erfaring viser at lokalkunnskap og lokalt initiativ er viktig for å få best mulig effekt av områdevern. Her har alle 6 kommunene i både Oppland og Møre og Romsdal gjennom hele verneplanprosessen vist at de vil ta ansvar. Kommunene får derfor myndighet til å forvalte dette fantastiske området. Jeg er derfor glad for allerede nå å si at det vil bli gitt 2 mill kroner til lokal forvaltning i 2008.  Jeg overbevist om at dere er tilliten verdig – og jeg ser med glede fram til et fortsatt godt samarbeid. Jeg er sikker på at dere vil løse de konkrete forvaltnings- og informasjonsoppgavene til det beste for Reinheimen.

De unike natur- og kulturkvalitetene er ressurser må bevares. De gir grunnlag for friluftsliv, rekreasjon, natur- og kulturopplevelse. Reinheimen er kvalitet.

Mange kan oppfatte vernet som en belastning. I flere kommuner er store deler av arealet vernet.

Men dette er det faktisk grunn til å være stolt over – at dere forvalter så store kvaliteter at det kvalifiserer til nasjonalparkstemplet.  For å ta vare på verdiene, hindre nye store inngrep og for å sikre villreinens leveområde, har vi vernet dette fantastiske området.

I tillegg til å sikre villreinens arealer, skal det også etableres et villreinsenter på Hjerkinn. Jeg vil sikre Hjerkinnhus til dette formålet, og sørge for at det blir overført vederlagsfritt til Dovre kommune. Hovedpoenget med et slikt villreinsenter er bl.a. å dokumentere hvilke krav villreinen stiller til leveområdene sine.

Reiselivet i bygdene omkring nasjonalparkene, har fått enda et trekkplaster og en kvalitetsvare å tilby sine gjester. Nasjonalparkene er med og tar vare på områder som er viktige for det tradisjonelle, naturvennlige friluftslivet som er en del av Norges identitet og kulturarv.

Jeg tror det lokale og regionale næringslivet vil utnytte at Reinheimen nå har fått kvalitetsstempelet ”nasjonalpark”. Det storslåtte landskapet har uten tvil betydning for reiselivsnæringen. 

Invitasjonen fra Direktoratet fra naturforvaltning til å søke om status som ”nasjonalparkkommune” og ”nasjonalparklandsby” er tenkt for kommuner som har store deler av arealet vernet som nasjonalpark. Dette vil være en styrke i markedsføringssammenheng, og det kan synliggjøre en helhetlig miljøprofil i kommunene.

Men jeg vil understreke at en bærekraftig utvikling av reiselivet ikke må komme i konflikt med verneverdiene. Dette er en viktig påminnelse vi må ta med oss framover. 

Jeg vet at kommunene nå griper muligheten til bærekraftig verdiskapning. Jeg er overbevist om at Reinheimen sammen med resten av nasjonalparkriket vil bidra positivt til dette!

Til lykke med dagen!