Historisk arkiv

Reinheimen nasjonalpark åpnet av miljøvernministeren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Reinheimen, Norges 3. største nasjonalpark, ble i dag offisielt åpnet av miljøvernminister Helen Bjørnøy. Reinheimen forvaltes av 6 kommuner i Oppland og Møre og Romsdal. Bjørnøy oppfordrer kommunene til å søke status som nasjonalparkkommune.

Reinheimen, Norges 3. største nasjonalpark, ble i dag offisielt åpnet av miljøvernminister Helen Bjørnøy. Reinheimen forvaltes av 6  kommuner i Oppland og Møre og Romsdal. Bjørnøy oppfordrer kommunene til å søke status som nasjonalparkkommune.

- Det lokale og regionale næringslivet vil tjene på at Reinheimen nå har fått kvalitetsstempelet nasjonalpark. Å få status som nasjonalparkkommune vil være en ytterligere styrke i markedsføringen av området, sier Bjørnøy.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy åpner Reinheimen nasjonaltpark. Foto: Miljøverndepartementet.
Miljøvernminister Helen Bjørnøy åpner Reinheimen nasjonaltpark. Foto: Miljøverndepartementet.

Reinheimen som omfatter 2600 kvadratkilometer  ble i november i fjor opprettet som nasjonalpark. Vernet sikrer et stort og viktig villreinområde.

- Dette store sammenhengende området er også en garanti for at både vi og generasjonene etter oss kan søke ro, samle krefter og oppleve naturglede og nærhet til det opprinnelige gjennom det tradisjonelle, enkle friluftslivet, sier Bjørnøy.

Reinheimen har også mange kulturhistoriske verdier.  Her finnes blant annet boplasser fra både steinalder og bronsealder. Fangst- og veidefolk på søk etter vilt og fisk var flittige brukere av fjellet, og hundrevis av fangstanlegg for rein forteller om at det foregikk intensiv jakt.

- Menneskene har gjennom tusener av år tatt ut de ressursene som fjellet har gitt, men ikke mer hva naturen har tålt. Nå lever vi en tid med økende press på natur- og fjellområder. Jeg er overbevist om at å verne dette området som nasjonalpark, er den mest effektive måten å sikre disse verdiene på. Nasjonalparken vil hindre fremtidige inngrep og aktivitet som kan ødelegge natur og kulturminner. Dette er verdier som utgjør selve identiteten i denne delen av Norge, sier Bjørnøy.

- Utformingen av verneområdene tar samtidig hensyn til at lokalsamfunnet fortsatt skal kunne bruke naturen her på tradisjonelt vis. Men det vil ikke være aktuelt med større utbygginger eller hyttebygging som kan være i strid med vernet, sier Bjørnøy.