Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Norge oppgraderer tilstedeværelsen i Myanmar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Norge oppretter en fullverdig ambassade i Yangon i Myanmar. Det varslet statsminister Jens Stoltenberg da han tirsdag møtte Myanmars president Thein Sein i Oslo. Presidenten er i Norge på offisielt besøk.

Statsminister Jens Stoltenberg og Myanmars president Thein Sein

Statsminister Jens Stoltenberg og Myanmars president Thein Sein (Foto: NTB scanpix)

 

Norge oppretter en fullverdig ambassade i Yangon i Myanmar. Det varslet statsminister Jens Stoltenberg da han tirsdag møtte Myanmars president Thein Sein i Oslo. Presidenten er i Norge på offisielt besøk.

– Det økende samarbeidet mellom Norge og Myanmar gjør at det nå er besluttet å oppgradere ambassadekontoret til fullverdig ambassade i løpet av høsten, sier statsminister Jens Stoltenberg.

I november 2012 ble det åpnet et felles nordisk ambassadekontor i Yangon. Kontoret ble åpnet av statsminister Stoltenberg og Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt. Den norske delen av kontoret er underlagt ambassaden i Bangkok, men vil nå bli oppgradert til fullverdig ambassade.

Myanmars president Thein Sein er på sitt første besøk til Europa. Tirsdag ettermiddag hadde han politiske samtaler med statsminister Jens Stoltenberg.

I samtalene stod samarbeidet mellom landene og den aktuelle situasjonen i Myanmar på dagsorden. Statsministeren berømmet president Thein Sein for reformprosessen og for at Myanmar nå har tatt viktige skritt mot et demokratisk og mer fredelig samfunn.

– Overgang til sivilt styre, løslatelse av politiske fanger, suppleringsvalg hvor Aung San Suu Kyi og hennes parti NLD ble valgt inn i parlamentet og oppheving av mediesensur er viktige milepæler i reformprosessen i Myanmar, sier Stoltenberg.

I samtalene viste statsministeren til at Norge er innstilt på å bidra videre med støtte på områder hvor vi har kompetanse og Myanmar ønsker samarbeid. Demokrati, naturressursforvaltning og miljø er slike områder, i tillegg til støtte til fredsprosessen. Det blir avgjørende for Myanmar framover å sikre bærekraftig naturressursforvaltning og at investeringer og bistand kommer befolkningen til gode. Her har Norge relevante erfaringer å dele.  

– Norge har en lang historie med støtte til demokrati i Myanmar. Vi var tidlig ute med støtte til reformprosessen og vil fortsette å støtte opp om reformkreftene og en bærekraftig økonomisk utvikling for Myanmar, sier Stoltenberg.

Den vanskelige situasjonen i Rakhine-staten ble diskutert, særlig behovet for beskyttelse, tilgang for humanitær bistand og like rettigheter. De kom også inn på den utfordrende situasjonen i Kachin-provinsen og viktigheten av å fortsette forhandlingene om en varig fredsløsning.

Norsk næringsliv som ansvarlig partner som kan bidra positivt til Myanmars utvikling stod også på dagsorden, samt nødvendigheten av stabile og forutsigbare rammebetingelser.

 

Til toppen