Historisk arkiv

Avtaleundertegnelser i forbindelse med statsbesøk fra Vietnam

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge og Vietnam har i anledning statsbesøket fra Vietnam i dag signert bilaterale avtaler innen områdene miljø, vannforsyning, kapasitetsbygging ift. naturkatastrofer og universitetssamarbeid innen fiskerisektoren. På norsk side ble avtalene underskrevet av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, i nærvær av Vietnams president Nguyen Minh Triet og Statsminister Jens Stoltenberg.

Norge og Vietnam har i anledning statsbesøket fra Vietnam i dag signert bilaterale avtaler innen områdene miljø, vannforsyning, kapasitetsbygging ift. naturkatastrofer og universitetssamarbeid innen fiskerisektoren. På norsk side ble avtalene underskrevet av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, i nærvær av Vietnams president Nguyen Minh Triet og statsminister Jens Stoltenberg.
 
En av avtalene gjelder kapasitetsbygging med hensyn til å forebygge naturkatastrofer, bl.a. som følge av klimaendringer. Samarbeidet omfatter bl.a. et forskningssamarbeid mellom Vietnam National University Hanoi og Norges geotekniske institutt (NGI).
 
Avtalen innen universitetssamarbeidet gjelder en videreføring av fiskeriforskningssamarbeid mellom norsk og vietnamesisk universitetsmiljø, hvor målsettingen er å styrke vietnamesisk utdannings- og forskningskapasitet innen fiskeri og akvakultur.
 
To av avtalene gjelder finansiell støtte til utbygging av vannforsyning i to utkantprovinser i Vietnam.

I tillegg er det undertegnet en intensjonsavtale mellom norske og vietnamesiske myndigheter om norsk støtte til bygging av et miljøvennlig Ett-FN hus i Hanoi. Vietnam er ett av åtte pilotland for FN-reform på landnivå. Samlokalisering av FN-organisasjonene inngår som en av komponentene i FN-reform. I Vietnam planlegger man å bygge om et eksisterende bygg til en miljøvennlig og karbon-nøytral bygning – den første av sitt slag i Vietnam. Norge vil støtte miljøvennlig FN-hus Hanoi med NOK 9 millioner.