Historisk arkiv

Nepal lanserte ny kvinneplan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Sør-Asias første land har fått sin egen handlingsplan for kvinner i arbeidet for fred og sikkerhet. Statssekretær Ingrid Fiskaa var med da Nepal lanserte den.

For første gang har et land i Sør-Asia fått sin egen handlingsplan for kvinner i arbeidet for fred og sikkerhet. Statssekretær Ingrid Fiskaa var med da Nepal lanserte den.

Nepals nasjonale handlingsplan ble lansert i New York under FNs kvinnekommisjon. Statssekretær Ingrid Fiskaa var til stede, talte for en fullsatt sal og gratulerte Nepal.

Statssekretær Ingrid Fiskaa var til stede da Nepal lanserte sin nye handlingsplan for kvinner. (Foto: Martin Lerberg Fossum, FN-delegasjonen)

Se flere bilder på FN-delegasjonens Flickr-side.

- Da jeg besøkte Nepal for kort tid siden, møtte jeg flere kvinner som har fått livene sine endret av konflikten. Nå er Nepal et av få land i verden som har sin egen handlingsplan for å inkludere kvinner i fredsprosessen. Det står det stor respekt av, sier Fiskaa.

Den nye planen er et resultat av nært samarbeid med Nepal og Norge, spesielt den norske ambassaden i Katmandu. FNs nye organisasjon for kvinners rettigheter og likestilling (UN Women) ble representert av sin direktør for regionen, norske Anne Stenhammer. 

Nepals handlingsplan følger opp to av resulosjonene fra FNs sikkerhetsråd om kvinner, fred og sikkerhet. Les resolusjon 1325 (.pdf) og resolusjon 1820 (.pdf).

- Kvinner har vært hardt rammet i den lange konflikten i Nepal. Flere kvinner har selv vært med i borgerkrigen. Det er viktig at disse kvinnene blir hørt, sier Fiskaa.

Les mer om lanseringen på den norske FN-delegasjonens nettsider.

Det er bare 25 land som har sin egen plan for kvinner i arbeidet for fred og sikkerhet.

Les også mer om hva som skjer på FNs kvinnekommisjon her.