Høringsnotat

Forskrift om delvis allmenngjøring av Landsoverenskomsten for elektrofagene

Fastsatt av Tariffnemnda ………… med hjemmel i lov 4. juni 1993 nr. 58 om allmenngjøring av tariffavtaler m.v. § 3

Kap. I. Innledende bestemmelser

§ 1. Grunnlaget for allmenngjøring

Forskriften er fastsatt på grunnlag av Landsoverenskomsten for elektrofagene 2014-2016 mellom Næringslivets Hovedorganisasjon og Norsk Teknologi på den ene siden og Landsorganisasjonen i Norge og EL & IT Forbundet på den annen side.

 

§ 2. Virkeområde og gjennomføringsansvar

Forskriften gjelder for faglærte og ufaglærte arbeidstakere som utfører installasjon, montasje og vedlikehold av elektriske anlegg for automatisering, data, telekommunikasjon o.l.

Med faglært arbeidstaker menes arbeidstaker med offentlig godkjent fagbrev, DSB- godkjenning eller tilsvarende utdanning innenfor det fagfelt arbeidstaker utfører arbeid.

Ufaglært har ikke et slikt fagbrev.

Forskriften gjelder ikke lærlinger og personer på arbeidsmarkedstiltak.

Arbeidsgiver og den som i arbeidsgivers sted leder virksomhet som utfører arbeidsoppdrag som nevnt i første ledd skal sikre at bestemmelsene i forskriften gjennomføres.

Kap. II. Lønns- og arbeidsvilkår

§ 3. Lønnsbestemmelser  

Arbeidstakere som utfører installasjon, montasje og vedlikehold av elektriske anlegg for automatisering, data, telekommunikasjon o.l., jf. § 2, skal ha en lønn pr. time på minst:

 

a) kr. 196,44 for faglærte. I tillegg skal faglærte ha et fagarbeidertillegg på kr. 5,61 per time.
    
b) kr. 169,62 for arbeidstakere uten fagbrev.

 

For arbeidsoppdrag hvor overnatting utenfor hjemmet er nødvendig skal det betales et tillegg til timelønnen i første ledd på:

a) kr 26,17 for faglærte.

b) kr 22,59 for ufaglærte.

 

Ved skiftarbeid skal det betales et tillegg til lønnen i første ledd per time på:

 

a) Toskiftsordning (36,5 timer pr. uke):

Med toskiftsordning forstås at arbeidstiden skifter vekselvis mellom dag og kveld (en uke dag, en uke kveld) i en oppsatt skiftplan. Toskiftsordninger kan kun avtales innenfor tidsrammen kl. 0600 – 2400 på ukens vanlige virkedager.

 

Det skal beregnes kompensasjon av minste timelønn etter § 3 første ledd. Kompensasjonen dekker et ulempetillegg på 17 %. Det gis ikke kompensasjon for dagskift.

 

b) Treskiftsordning (35,5 timer pr. uke):

Med treskiftsordning forstås at arbeidstiden skifter mellom dag, kveld og natt (en uke dag, en uke kveld og en uke natt) i en oppsatt skiftplan. Treskiftsordninger kan kun avtales innenfor tidsrommet søndag kl. 2200 til og med lørdag kl 0600.

 

Det skal beregnes kompensasjon av minste timelønn etter § 3 første ledd. Kompensasjonen dekker et ulempetillegg på 17 % for andre skift og 27,3 % for tredje skift. Det gis ikke kompensasjon for dagskift.

 

c) Helkontinuerlig skiftordning (33,6 timer pr. uke):

Helkontinuerlig skifttordning er arbeid som drives 24 timer i døgnet uten normal stans på søn- og helligdager, og som skifter mellom dag, kveld og natt i en oppsatt skiftplan.

 

Kompensasjon skal beregnes av minste timelønn etter § 3 første ledd. Det gis ikke kompensasjon for dagskift. Andre skift dekker et ulempetillegg som utgjør 17 %. Tredje skift dekker et ulempetillegg som utgjør 27,3 %.

 

Arbeidede timer på lørdager etter kl. 1300 og på dager før helligdager etter den ordinære arbeidstids slutt kompenseres med et tillegg på 68,1 %. Tillegget beregnes av timelønnen fastsatt i § 3 første ledd.

 

Arbeidede timer på søn- og helligdager inntil kl. 2200 kompenseres med et tillegg på 68,1 %. Tillegget beregnes av timelønnen fastsatt i § 3 første ledd.

 

Omregningsfaktorer

Ved omregning fra normal arbeidstid, 37,5 timer per uke, til avvikende arbeidstidsordninger, brukes nedenstående tabell:

Fra 37,5 timer til 36,5 timer   =          2,74

Fra 37,5 timer til 35,5 timer   =          5,64

Fra 37,5 timer til 33,66 timer =        11,61

 

§ 4. Regulering av lønn i forskriftens virketid

Satsene i § 3 skal endres i samsvar med nye satser som måtte følge av eventuelle tariffrevisjoner mv.

 

§ 5. Arbeidstid

Den ordinære arbeidstid må ikke overstige 37,5 timer pr. uke.

 

Ved skiftarbeid gjelder følgende grenser:

-       toskriftsordninger:                 36,5 timer pr. uke i gjennomsnitt

-       treskiftsordninger:                 35,5 timer pr. uke i gjennomsnitt

-       helkontinuerlig skift:              33,6 timer pr. uke i gjennomsnitt

Andre arbeidstidsordninger kan avtales i samsvar med reglene i lov 17. juni 2005 nr. 62 om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern kap. 10.

 

§ 6. Godtgjøring for overtid

Det skal betales et tillegg for arbeid utover ordinær arbeidstid med 50% av timesatsen. For arbeid utover ordinær arbeidstid i tidsrommet mellom kl. 21.00 og kl. 06.00 og på søndager og helligdager skal det betales et tillegg på 100% av timesatsen.

 

§ 7. Utgifter til reise, kost og losji

For arbeidsoppdrag hvor overnatting utenfor hjemmet er nødvendig, skal arbeidsgiver etter nærmere avtale dekke nødvendige reiseutgifter ved arbeidsoppdragets begynnelse og slutt, og for et rimelig antall hjemreiser.

Før arbeidsgiver sender arbeidstaker på oppdrag utenfor sitt hjemsted, skal det være avtalt ordninger vedrørende kost og losji. Arbeidsgiver skal som hovedregel sørge for kost og losji, men fast diettsats, betaling etter regning e.l. kan avtales.

 

Kap. III. Fravikelighet m.m.

§ 8. Fravikelighet

Forskriften kommer ikke til anvendelse dersom arbeidstaker samlet sett er omfattet av gunstigere lønns- og arbeidsvilkår etter avtale eller etter det lands rett som ellers gjelder for arbeidsforholdet.

 

Kap. IV. Ikrafttreden m.m.

§ 12. Ikrafttreden og opphør

Forskriften trer i kraft …..

Forskriften opphører å gjelde 1 måned etter at Landsoverenskomsten for elektrofagene mellom 2014-2016 Næringslivets Hovedorganisasjon og Norsk Teknologi på den ene siden og Landsorganisasjonen i Norge og EL & IT Forbundet på den annen side blir avløst av ny tariffavtale eller hvis Tariffnemnda treffer nytt vedtak om allmenngjøring av tariffavtalen.